Home » Sarajevo Innovation Summit – Ulaganje u inovacije je ulaganje u budućnost

Sarajevo Innovation Summit – Ulaganje u inovacije je ulaganje u budućnost

Sarajevo Innovation Summit, najveći regionalni događaj o inovacijama, četvrtu godinu zaredom okupio je stručnjake, preduzetnike, donosioce politika i entuzijaste sa zajedničkim motivom, a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo.

U ime organizatora Summita dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović kazala je da ovaj događaj već postaje tradicionalan.

– Iako smo mi jedna mala ekonomija, zemlja u razvoju koja vrlo teško može parirati razvijenim zemljama, pogotovo zemljama EU, vjerujemo da na ovaj način, otvaranjem pitanja na koja ćemo danas pokušati dati odgovore, ipak možemo pokušati da se približimo onome što se radi u svijetu – rekla je Selimović uoči Summita.

Prema posljednjim referentnim pokazateljima, kako je dodala, BiH je po konkurentnosti 92. zemlja u svijetu od 141., a prema parametrima koji pokazuju stepen zemlje da se inovira smo nažalost na 117. mjestu.

Sarajevo Innovation Summit organiziran je u partnerstvu sa Britanskom ambasadom u našoj zemlji, a specijalni gost je izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu za zapadni Balkan Martin Vickers.

-Tu smo kako bismo ukazali na određene prilike i iskustva koja imamo u Velikoj Britaniji, posebno ona koja imamo u pružanju odgovora na Covid-19, te na ulogu i značaj inovacija. Nama je u interesu da pravimo što povoljnije okruženje za ulaganja i tu smo kako bismo ukazali upravo na te prilike – izjavio je Vickers.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field je naveo da je Sarajevo Innovation Summit vodeći događaj o inovacijama u BiH.

– Namjera nam je da iskoristimo ovaj događaj kako bi naglasili važnost inovacija za ekonomski razvoj i pokazali šta je bilo uspješno u slučaju državnog zdravstvenog sistema Ujedinjenog Kraljevstva – rekao je Field.

Napomenuo je da je rad na polju inovacija naporan, ali da se može olakšati odgovarajućim zakonima kojima se razvija partnerstvo između vlasti, akademske zajednice, poslovnog sektora i pojedinaca sa sjajnim idejama.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić su naglasili značaj inovacija u tehološkom sektoru da bi se stvorilo povoljno okruženje za investitore.

– Ulaganje u inovacije je ulaganje u budućnost – istakla je Karić.

Glavni govornici Summita 2021 su dr. Amra Sabic-El-Rayess, vanredna profesorica na Kolumbia univerzitetu, Adnan Mehonić, UCL predavač nanoelektronike na University College u Londonu i saradnik Kraljevske akademije inženjerstva, te Edin Hamzić, generalni direktor za nauku u BioCertica.

Izvor: FENA