Home » Sarajevo oblijepljeno plakatima: Bivši borci izlaze na ulice 19. maja tačno u podne

Sarajevo oblijepljeno plakatima: Bivši borci izlaze na ulice 19. maja tačno u podne

Sarajevo je jutros osvanulo oblijepljeno plakatima koji najavljuju proteste boračke populacije u četvrtak 19. maja u 12 sati, piše novinska agencija Patria.

Tačno u podne u svih deset kantona okupit će se bivši pripadnici Armije R BiH, HVO-a i MUP kako bi izrazili svoj protest zbog nekorektnog odnosa vlasti i resornog ministra Salke Bukvarevića prema ovoj populaciji. U periodu od 10 do 11 sati, bivši borci okupit će se na platou ispred stadiona Koševo, a potom se zaputiti prema zgradi Vlade FBiH.

Učesnici protesta u gradovima širom FBiH, pa tako i u Sarajevu, kako su najavili MUP-ovima, kretat će se u kolonama automobila i šetati saobraćajnicama.

Riječ je o nastavku protesta koji su održani 25. aprila u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Organizator protesta je Savjet branilaca/branitelja koji predstavlja 27 udruženja/udruga, organizacija i saveza sa prostora cijele Federacije BiH. Oni su 12. decembra prošle godine na sjednici u Srebreniku usvojili Rezoluciju u kojoj su naveli svoje konkretne zahtjeve od kojih su poručili da neće odustati.

Pregovori koje su 25. aprila imali u zgradi Vlade sa predstavnicima Ministarstva za boračka pitanja nisu dali rezultate, te je stoga Savjet donio odluku da ponovo 19. maja izađu na ulice.

Zahtjevi iz Rezolucije 

– Borački dodatak na osnovu vremenske pripadnosti provedene u ratnim jedinicama za pripadnike ARBiH i HVO na jednako – pravnoj distanci i pravu kakvo to imaju i pripadnici boraca VRS koji obilježavaju 9. januar stvaranja Republike Srpske, oružanom pobunom rušenjem ustavno-pravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine.

– Da se prekine sa finansiranjem za tzv. temeljna boračka udruženje i saveze u FBiH čiji iznos na godišnjem nivou od općine preko kantona do Federacije iznose preko 180 miliona KM.

– Da se uvede jedinstven registar i objavi javno spisak svih pripadnika ARBiH i HVO kako bi se moglo utvrditi revizija pripadnosti ko su pravi a ko lažni pripadnici boračke populacije i njihova spoznaja o učešću u ratu.

– Da se 550 milona KM koje Federalno ministrstvo koristi za brigu boračke populacije i 180 miliona KM za finansiranje tzv. utemeljenih boračkih udruženja, saveza i druga kantonalna sredstva prebace u svrhu boračkog dodataka za sve pripadnike učesnike rata. Što je više nego dovoljno da svaki pripadnik-učesnik rata dobije pravo na borački dodatak.

– Da se utvrdi i procesuiraju osobe koje su nelegalno uvodili pripadnost u oružane formacije ratnih jedinica sa početkom učešća u ratu od 18. 09.1991. godine, iako se zna da u tom vremenu nisu postojale nikakve vanistitucionalne, niti institucionalne ratne jedinice.

– Da se ne usvoji novi Zakon koji je kao nacrt o pravima boraca bez prethodne javne rasprave stavljen u parlamentarnu proceduru.

NAP