Home » Sarajevo: Šarović dobio priznanje za istinski doprinos napretku BiH

Sarajevo: Šarović dobio priznanje za istinski doprinos napretku BiH

U okviru međunarodne konferencije „Izgledi za napredak“ koja se danas i sutra održava u Sarajevu u organizaciji Američko-bosanske fondacije i Centra za transatlantske odnose – SAIS, za učesnike je upriličen prijem čiji je domaćin bila Delegacija Evropske unije u BiH.

Video linkom se iz Washingtona zvanicama obratila pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i euroazijske poslove Victoria Nuland.

Konstatirala je ohrabrujuće znakove napretka u BiH, ali i dodala da predstoji još posla da bi se zemlja pridružila željenim integracijama te pozvala na istinski dijalog vlasti, predstavnika civilnog društva i poslovne zajednice.

– Već sada vidimo ohrabrujuće znakove napretka u BiH: potpisali ste socijalno-ekonomsku reformsku agendu, usvojili ste nove zakone o radu i predali aplikaciju za članstvo u EU, što su koraci vašeg opredjeljenja da prigrlite euroatlantske standarde, unaprijediti poslovnu klimu i stvorite stabilnu i prosperitetnu demokratiju. Ali ostalo je još posla da se uradi. Nije tajna da je BiH već dugo zemlja u kojoj je korupcija zaustavila reforme i obogatila političare na račun njenih građana. Danas apeliram na političke lidere i građane BiH da počnu surađivati umjesto da budu rivali, da pokrenu napredak i razvoj, da prigrle politiku inkluzivnosti s ciljem stvaranja novih radnih mjesta, dolaska investicija i poštenih poslovnih praksi ljudima u ovoj regiji – rekao je Victorie Nuland.

Kako je kazao Nuland, za početak, BiH treba okončati implementaciju socijalno-ekonomskih reformi predviđenih u EU reformskoj agendi te što prije se mora uhvatiti u koštac sa strukturalnim reformama koje će obuhvatiti simptome i uzroke suštinskih problema, prepreka za integraciju BiH u Evropu.

Bosna i Hercegovina također treba političke reforme koje će omogućiti da političari donose pravovremene i promišljene odluke kako bi država mogla efikasno surađivati s Evropskom unijom, Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom te drugim ustanovama koje joj pokušavaju pomoći, dodala je Nuland.

– Na kraju, BiH treba nova lica i nove ideje koje bi obogatile vaše društvo i novi izborni sistem, sukladan normama demokratije, Evropske unije i ljudskim pravima. Svi građani BiH moraju imati pravo da se kandidiraju za izvršne funkcije u vlasti bez obzira na naciju i religiju te svi moraju imati pravo glasa. Najesen, političari moraju osigurati da se lokalni izbori održe u svim općinama, uključujući Mostar čijim je građanima onemogućeno da glasaju još od 2008. godine – rekla je između ostalog pomoćnica američkog državnog sekretara, prenosi Fena.

Zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi je istaknuo značaj socijalno-ekonomskih reformi i napretka u približavanju BiH Evropskoj uniji, čemu je EU snažno privržena, kako je dodao.

Daviddi je kazao da treba iskoristiti sadašnji, teško ponovljivi trenutak za iskorak koji bi BiH odveo do kandidatskog statusa.

Kao i Victora Nuland, konstatirao je da predstoji još posla i da na ispunjavanju uvjeta za to treba početi raditi odmah.

Tokom prijema, izvršni direktor SAIS-a Daniel Hamilton je ministru vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirku Šaroviću uručio priznanje za istinski doprinos napretku Bosne i Hercegovine.

– Vaša posvećenost, rad i zalaganje na promociji Bosne i Hercegovine i njenog poslovnog ambijenta zaslužuju nagradu – kazao je Hamilton Šaroviću.

Ministar je, uz zahvalnost, izjavio da je ovo priznanje ujedno obaveza. Dodao je da treba nastaviti reformski put te dostići ono što je prije godinu-dvije izgledalo nemoguće – kandidatski status.

– Moj odnos spram toga je da gledam pozitivno, gledam pozitivno na ljude u Bosni i Hercegovini i želim biti dio reformskih procesa – riječi su Mirka Šarovića koji je uvjeren da će Bosna i Hercegovina iskoristiti pruženu šansu.

Večerašnjem prijemu su prisustvovali i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropske i euroazijske poslove Brian Hoyt Yee, ambasadorica te zemlje u BiH Maureen Cormack te brojni drugi ambasadori i druge diplomate.

(Faktor.ba/Foto: Fena)