Home » Sattler pozvao na usvajanje zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH

Sattler pozvao na usvajanje zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza održao je radni sastanak s šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Johannom Sattlerom.

Na sastanku je razgovarano o Zakonu o slobodi pristupa informacijama i izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i potrebi da se kroz amandmane u parlamentarnoj proceduri unaprijede predloženi zakoni kako bi se osiguralo da zakonski okvir bude u skladu s relevantnim međunarodnim standardima.

Razgovarano je i o Zakonu o sudovima u BiH i Zakonu o sukobu interesa, a ta dva zakona trebala bi se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministar Bunoza upoznao je ambasadora Sattlera da je u intenzivnoj komunikaciji s ministrima pravde s entitetske razine kako bi sva četiri zakona međusobno usuglasili.

– Ja sam otvoren za sve konstruktivne prijedloge i prihvaćanje svih realno provedivih rješenja. Moj cilj je da otklonimo sve nedoumice i dogovorimo zakonska rješenja usklađena s evropskom pravnom stečevinom – istaknuo je ministra Bunoza.

Sattler je kazao je kako Delegacija EU u potpunosti podržava zalaganja Ministarstva pravde BiH  da se predložena zakonska rješenja dodatno unaprijede kroz amandmane i usklade s pravnom stečevinom EU, te kako očekuje da će dobiti podršku u Parlamentu.

– Mislim da je sljedećih deset do petnaest dana ključno vrijeme za vašu zemlju, da ovi zakoni, usklađeni s pravnom stečevinom EU, budu usvojeni i da BiH s njihovom provedbom istinski bude na evropskom putu – naglasio je Sattler.

Sattler je također naglasio važnost dorade ovih zakona kako bi se dobila pozitivna ocjena Evropske komisije.

Temom razgovora bio je i preuzimanje Haške kaznene evidencije na osnovu Memoranduma o suradnji između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu, koji bi uskoro trebao biti potpisan, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.