Home » Save the Children: Globalna kampanja “Svako dijete bez izuzetka”

Save the Children: Globalna kampanja “Svako dijete bez izuzetka”

Uključivanje djece u programe predškolskog odgoja, bila je današnja tema razgovora s profesionalaca iz oblasti obrazovanja i ličnostima iz javnog života sa građanima Zenice, koje je organizirao „Save the Children“ za BiH.

Žeravčić (lijevo): Cilj za tri godine implementirati program
Žeravčić (lijevo): Cilj za tri godine implementirati program

-Golobalna kamapanja, pod nazivom „Svako dijete bez izuzetka“, provodi se od danas u preko 120 zemalja svijeta s ciljem da skrene pažnja donosiocima odluka i javnosti na posebno isključene kategorije djece.

Na globalnom nivoa, govorimo o stotinama miliona djece- koja sa poteškoćama u razvoju, koja žive u područjima zahvaćenim konfliktnima, koja žive u eksremnom siromaštvu ili su diskriminisana po osnovu etničke ili vjerske pripadnosti- kaže direktorica ove organizacije Andrea Žeravčić, koja dodaje da je fokus kampanje u našoj zemlji na osiguravanju obaveznog pristupa predškolskom odgoju i obrazovanju.

-Trenutno, 14,4 odsto djece u BiH ima priliku da pohađa neki vid predškolskog odgoja i obrazovanja. Nažalost, iako je Okvirni zakon predvidio da je, u godini pred polazak u školu, obavezan vid Programa predškolskog odgoja i obrazovanja, trentno se samo u tri kantona provodi ova odredba- Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu te Republici Srpskoj, gdje je oko 40-50 odsto djece obuhvaćeno obaveznim predškolskim obrazovanjem.

Cilj nam je da se u narednih tri godine obavezni program potpuno implementira u svim dijelovima BiH, a naše su programske aktivnosti na raspolaganju nadležnim ministarstvima i predagoškim zavodima da svojom podrškom omogućimo pristup ovom vidu obrazovanja- kaže Žeravčić. S bh. kampanjom su, kaže, krenuli iz Zenice, gdje su prije četiri godine podstakli implementaciju ovog programa, a u narednom će periodu ovu kampanju promovirati i u drugim bh. gradovima.

Gasal: Prekratko vrijeme trajanja obaveznog programa
Gasal: Prekratko vrijeme trajanja obaveznog programa

Direktorica Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Jasmina Gasal ističe da u ovoj ustanovi, u Cjelovitom razvojnom programu, imaju upisanih 420 djece, a u okviru Programa obaveznog predškolskog obrazovanja i odgoja ZDK, ova je ustanova primila još 680 djece na području Grada Zenica.

-Mi smatramo da je problem trajanje ovog programa, koje je svedeno na samo dva mjeseca i dvije sedmice. Smatramo da je taj period boravka djece u predškolskoj ustanovi kratak. Ali, ukupno gledano, iskustva su pozitivna, jer djeca koja nisu imala pristupa ustanovama predškolskog odgoja, doživjela su čaroliju- kaže Gasal, koja dodaje kako joj je žao što nemaju vrtiće i igraonice i u prigradskim mjestima.

Redakcija