Home » Savez logoraša u BiH sa članicama obilježava 31. godišnjicu zločina na Korićanskim stijenama

Savez logoraša u BiH sa članicama obilježava 31. godišnjicu zločina na Korićanskim stijenama

Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor `92.”, Udruženje logoraša Kozarac, te Udruženje porodica poginulih i nestalih “Vrbanja – Kotor Varoš” Travnik realizirat će manifestaciju obilježavanja i pamćenja 31. godišnjice terora strijeljanja 224 logoraša, u ponedjeljak na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

– Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, uz izgovor ”da logoraše vode na razmjenu“. Po dolasku na lokaciju Korićana, zločinci odvode grupe logoraša nad ponor, a zlodjelo otpočinju naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena. Pucnjevima u leđa logoraša, i uz povike pripadnika policije da oni ovdje mjenjaju ”mrtve za mrtve, i žive za žive“, po drugi put ih ubijaju padom u ponor Korićana, a treći put ubijaju preživjele, bacanjem bombi za njima u ambis – navodi se.

Kako ističu u saopćenju za javnost, zločin nad ponorom Korićanskih stijena kao i brojni drugi, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, počinjen je radi ostvarenje projekta etinički čistih područja, samo za pojedine narode, “narode koji u svojoj filozofiji smatraju da vrijede više od ostalih”.

– Taj koncept, koji opstaje do današnjih dana, odavno je poznat kao koncept fašizma, i isti prepoznajemo, ne samo u regiji, nego nažalost, i na brojnim drugim destinacijama u Evropi i svijetu. Međutim, i pored trostruke egzekucije, zločin na Korićanskim stijenama je preživjelo 12 logoraša i istina o masakru se proširila, a neki od glavnih zločinaca su osuđeni pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine, što je još jedan dokaz da istina ipak izlazi na svjetlo dana, iako često sa zakašnjenjem – ističe se.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svim svojim članicama širom države, pa i šire, od svojih početaka do danas, jedan je od predvodnika borbe protiv fašizma na ovim područjima.

– Tokom skoro tri decenije, nekad sa većim, a nekad sa manjim uspjehom, dajemo aktivan doprinos i istrajavamo u borbi za istinu i pravdu za sve narode u Bosni i Hercegovini. U cilju nastavka borbe za zajedničku državu, za sve one koji je takvom i osjećaju, pozivamo sve aktere, domaće i strane, da daju doprinos i podršku radu Savezu, a u tom smislu najbitniji momenat je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture. Samo zajedno, udruženim antifašističkim snagama, ćemo pobjediti u iskonskoj borbi između dobra i zla. Udružimo se u dobru i svijetloj istini, a ne u mraku srednjovjekovnih shvatanja i dogmi – poručuju u saopćenju za javnost iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.