Home » SBK: Potpisan sporazum o saradnji s mađarskim kantonom Tolna

SBK: Potpisan sporazum o saradnji s mađarskim kantonom Tolna

 

Premijer Srednjebosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo i predsjednik Skupštine mađarskog Kantona Tolna Tamas Fehervari, potpisali su danas u Travniku Sporazum o saradnji između ova dva kantona. Sporazum će, kako su istakli potpisnici, omogućiti uspostavljanje odnosa u svim oblastima, a posebno poljoprivrede, energetike i turizma.

-Idemo u tom prvacu da u sektoru poljoprivrede, energetike i turizma nastavimo saradnju na stručnom polju te pospješimo put saradnje i približavanja Evropskoj uniji (EU). Mi možemo dosta naučiti iz mađarskih iskustava od 2004. godine, a oni su spremni da daju punu podršku i pomoć našem kantonu kada budemo radili obradu poglavlja– kazao je Lendo. On je istakao kako je ovo treća i najbliža regija iz EU-a s kojom SBK-a uspostavlja saradnju.

Fehervari je istakao da BiH i SBK-a trebaju što prije postati dio EU te da je njegov kanton spreman na tom putu pružiti svaku pomoć.

-Spremni smo pomoći stručno i oko pisanja aplikacija za tendere, na planu zajedničkih projekata i vaših projekata. Namjera nam je da saradnja bude uspješna, a očekujem što skoriji i sastanak stručnih timova, koji bi nam dali putokaze u saradnji.

Na početku očekujem saradnju u poljoprivredi, turizmu i obavezno ističem energetiku– kazao je Fehervari. U sklopu posjeta SBK-u, gosti iz Mađarske sa svojim su domaćinima posjetili i farmaceutsku kompaniju „Pharmamed“ i Mesnu industriju „Bajra“ u Travniku.

Redakcija