Home » Schmidt iskoristio bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona (VIDEO)

Schmidt iskoristio bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona (VIDEO)

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je danas bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a liderima političkih stranaka je poručio da su dužni postići dogovor o političkim izmjenama Izbornog zakona.

Izjavio je da će taj proces pomno posmatrati, te ukoliko ne postignu dogovor, reagirat će u skladu s ovlastima koje ima.

– Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku i huškačku retoriku – rekao je Schmidt.

Poručio je građanima da u BiH ima ponekada puno izazova, ali da nema prvorazrednih i drugorazrednih građana. Ova se država sastoji od tri naroda koja odlučuju o sebi. Istakao je da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka te da su izbori osnovno pravo svakoga pojedinca, svakog birača.

– Meni je zadovoljstvo da mogu izbore vratiti svima. Tako da danas nalažem i donosim paket transparentosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju. Nažalost niko nije uspio – na razgovorima u Neumu, u Parlamentu dva su bila pokušaja. Nije bilo većine – podsjetio je Schmidt.

Naglašava da je bonske ovlasti iskoristio ne zato što želi zadovoljiti ijednu političku stranku, nego želim da ispoštujem potrebe i želje ljudi. Potrebno je, kazao je, da se izbjegnu nesporazumi, a to se ne odnosi na neku konkretnu stranku ili jednog određenog političara, jer, “nažalost, isuviše je njih koji govore i koji se ponašaju neodgovorno”.

Visoki predstavnik je podvukao da je na putu od Dejtona prema Briselu još mnogo prepreka koje treba savladati.

  Nezavisni odbor ocijenio kandidate za šefove policijskih tijela, objavljujemo imena prvorangiranih

– Pred odgovornim političarima su veliki zadaci, a prije svega da konačno ukinu neprihvatljivu i užasnu blokadu institucija, kako bi uopće mogli ući u razuman dijalog sa EU – poručio je on.

Pozdravio je mirno okupljanje ljudi koji izražavaju svoju zabrinutost, naglasivši da je javna debata od temeljne važnosti za demokratiju.

– Moj savjet političarima je iskoristite tu priliku, jer možda nećete dobiti drugu. Pomno ću to pratiti. Očekujem da učine nešto za državu i za ljude koji u njoj žive. Ovo nije neki prijateljski prijedlog. To je njihov posao i njihova odgovornost – ističe Schmidt.

Ako to ne uspiju uraditi, onda će, najavio je, u skladu sa ovlastima iz Dejtonskog mirovnog sporazuma,  preuzeti odgovornost koja mu je data.

Kako je kazao, vrlo jasno je političkim liderima dao do znanja da želi njihov doprinos, njihove prijedloge o poboljšanju stanja u Federaciji BiH. Također, ponovio je kako je važno da se ispune obaveze iz sudskih presuda i pozvao bh. lidere da ih konačno provedu, te podsjetivši i na presudu “Sejdić-Finci” koja još nije inkorporirana u državni Ustav.

Kazao je da svima predstoji veliki posao, a želja mu je da može kazati kako u BiH ima napretka, a posebno kada bi ostvarili i želje građana, a ne samo tehničke dogovore političkih stranaka.