Home » Schmidt iskoristio bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona (VIDEO)

Schmidt iskoristio bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona (VIDEO)

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je danas bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a liderima političkih stranaka je poručio da su dužni postići dogovor o političkim izmjenama Izbornog zakona.

Izjavio je da će taj proces pomno posmatrati, te ukoliko ne postignu dogovor, reagirat će u skladu s ovlastima koje ima.

– Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku i huškačku retoriku – rekao je Schmidt.

Poručio je građanima da u BiH ima ponekada puno izazova, ali da nema prvorazrednih i drugorazrednih građana. Ova se država sastoji od tri naroda koja odlučuju o sebi. Istakao je da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka te da su izbori osnovno pravo svakoga pojedinca, svakog birača.

– Meni je zadovoljstvo da mogu izbore vratiti svima. Tako da danas nalažem i donosim paket transparentosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju. Nažalost niko nije uspio – na razgovorima u Neumu, u Parlamentu dva su bila pokušaja. Nije bilo većine – podsjetio je Schmidt.

Naglašava da je bonske ovlasti iskoristio ne zato što želi zadovoljiti ijednu političku stranku, nego želim da ispoštujem potrebe i želje ljudi. Potrebno je, kazao je, da se izbjegnu nesporazumi, a to se ne odnosi na neku konkretnu stranku ili jednog određenog političara, jer, “nažalost, isuviše je njih koji govore i koji se ponašaju neodgovorno”.

Visoki predstavnik je podvukao da je na putu od Dejtona prema Briselu još mnogo prepreka koje treba savladati.

– Pred odgovornim političarima su veliki zadaci, a prije svega da konačno ukinu neprihvatljivu i užasnu blokadu institucija, kako bi uopće mogli ući u razuman dijalog sa EU – poručio je on.

Pozdravio je mirno okupljanje ljudi koji izražavaju svoju zabrinutost, naglasivši da je javna debata od temeljne važnosti za demokratiju.

– Moj savjet političarima je iskoristite tu priliku, jer možda nećete dobiti drugu. Pomno ću to pratiti. Očekujem da učine nešto za državu i za ljude koji u njoj žive. Ovo nije neki prijateljski prijedlog. To je njihov posao i njihova odgovornost – ističe Schmidt.

Ako to ne uspiju uraditi, onda će, najavio je, u skladu sa ovlastima iz Dejtonskog mirovnog sporazuma,  preuzeti odgovornost koja mu je data.

Kako je kazao, vrlo jasno je političkim liderima dao do znanja da želi njihov doprinos, njihove prijedloge o poboljšanju stanja u Federaciji BiH. Također, ponovio je kako je važno da se ispune obaveze iz sudskih presuda i pozvao bh. lidere da ih konačno provedu, te podsjetivši i na presudu “Sejdić-Finci” koja još nije inkorporirana u državni Ustav.

Kazao je da svima predstoji veliki posao, a želja mu je da može kazati kako u BiH ima napretka, a posebno kada bi ostvarili i želje građana, a ne samo tehničke dogovore političkih stranaka.