Home » Schmidt posjetio CIK, razgovarano o organizaciji i provođenju Općih izbora u BiH

Schmidt posjetio CIK, razgovarano o organizaciji i provođenju Općih izbora u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sa saradnicima danas je prvi put od preuzimanja dužnosti posjetio Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, gdje se sastao s predsjednikom i članovima CIK-a BiH.

Razgovarano je o organizaciji i provođenju Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je upoznao visokog predstavnika sa izazovima s kojim se susreće ili se može susresti Centralna izborna komisija BiH u toku izbornog procesa u BiH, saopćeno je iz ove institucije.

Posebno je istaknut izazov potpune popunjenosti biračkih odbora članovima i njihovim zamjenicima usljed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga od strane pojedinih političkih subjekata.

  Institut za razvoj mladih KULT proslavio uspjehe ostvarene u ovoj godini

Drugo na šta je Arnautović skrenuo pažnju i zatražio podršku visokog predstavnika jeste policijski nadzor nad osjetjivim izbornim materijalom u noći sa 1. na 2. oktobar.

– U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilnika o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta – navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se zahvalio predsjedniku i članovima Centralne izborne komisije BiH na dobijenim informacijama i kazao da će pratiti sve izborne aktivnosti i reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima.