Home » Schmidt: Razgovarat ćemo o posljedicama jer se osnivanjem entitetskog VSTV-a krši dogovor iz 2004.

Schmidt: Razgovarat ćemo o posljedicama jer se osnivanjem entitetskog VSTV-a krši dogovor iz 2004.

christian schmidt

Narodna skupština Republike Srpske je počela danas, a na dnevnom redu se našao i prijedlog za osnivanje visokog sudskog i tužilačkog vijeća ovog entiteta. Na ovakvo antidejtonsko djelovanje reagovali su mnogi, a oglasio se i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Na samom početku njegove izjave navodi se da je uspostava državnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) bila “ključna reforma utemeljena na konsenzusu”.

“Cilj je bio da se pravosuđe BiH modernizira u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ojača profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedi nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji”, rekao je on.

Ističe da su država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH, te da NSRS krši taj dogovor.

“Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava utjecaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava. Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije”, naveo je on.

  CIK BiH uvodi novine na izborima: Kabine će biti okrenute drugačije

Na kraju, visoki predstavnik zaključuje da će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Ukoliko NSRS usvoji 10. tačku dnevnog reda koja se odnosi na entitetski VSTV, to u praksi znači da državni VSTV na prostoru entiteta RS ne bi imao nikakvu vlast i ovlaštenja.

Uoči sjednice stigli su pozivi iz Washingtona i Brisela poslanicima da ne razmatraju ovaj Nacrt zakona, a danas su reagovali na to i mnogi političari i zvaničnici iz Federacije BiH.

Izvor: Klix