Home » Schmidt, Sattler i Murphy osobe godine Večernjakovog pečata za 2023. godinu (VIDEO)

Schmidt, Sattler i Murphy osobe godine Večernjakovog pečata za 2023. godinu (VIDEO)

Osobe godine Večernjakovog pečata za 2023. godinu su Euroatlanski lobisti za BiH: Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i posebni izaslanik Europske unije u BiH Johann Sattler.

Michael Murphy

Odlučni američki diplomat zajedno s Europskom unijom pomaže Bosni i Hercegovini da iziđe iz dugogodišnje krize i blokada.

Novi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država od prvog dana ubacio u “petu brzinu” poduzimajući konkretne korake kako bi s EU pomogao Bosni i Hercegovini. Bio odlučan da autoritetom međunarodne zajednice pomogne u provedbi izbornih rezultata i uspostavi vlasti u BiH. U praksi svjedoči iskreno prijateljstvo i savezništvo dviju država.

Johann Sattler

Pokretač europskih promjena i rješavanja političke krize u Bosni i Hercegovini. Diplomatskom akcijom usmjerava Bosnu i Hercegovinu prema EU.

Šef Izaslanstva i posebni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini glavna je karika između Europe i BiH. Ovaj iskusni diplomat s američkom diplomacijom balansira između strana u Bosni i Hercegovini te posreduje u iznalaženju rješenja za budućnost. Politički zastoj je otkočen. Bosna i Hercegovina je nakon kandidacijskog statusa otvorila prostor za početak pregovora i ulazak u europsku obitelj.

Christian Schmidt

Odlukama u izbornoj noći rezultate gurnuo u drugi plan. Matematičkim formulama traži rješenje za daytonsku Bosnu i Hercegovinu.

Nametnutim odlukama deblokirao Federaciju BiH i izbor izvršne vlasti. Najavljen kao posljednji visoki predstavnik, njemački diplomat pokazao odlučnost pomoći ovdašnjim političarima i institucijama BiH da se riješe neka pitanja koja dugo ugrožavaju stabilnost i funkcionalnost zemlje. Neke od tih problema kreirali su upravo njegovi prethodnici.

Jasno je da je Večernjakov pečat i ove godine okupio publiku i da ga je putem državnih televizija BHRT-a i HRT-a, zatim komercijalnih televizija, radijskih postaja i portala pratio milijunski auditorij.

Ovaj događaj jedinstven je u svjetskim okvirima. Izbori uglavnom zahvaćaju jednu društvenu oblast kojom se bave, međutim, Večernjakov je pečat od početka ovog milenija iskoračio i zahvatio mnogo širi obujam, a samim time postojala je i potreba svakodnevnog rada, tako da manifestacija danas i nastaje praktički godinu dana te nakon završetka jednog izdanja počinju pripreme za drugo.

U izboru za nagrade Večernjakovog pečata našlo se oko 150 osoba u nekoliko kategorija.

Pogledajte OVDJE i ostale pobjednike 22. Večernjakovog pečata.

Izvor: bhrt.ba