Home » SDA i DF potpisali koalicioni sporazum

SDA i DF potpisali koalicioni sporazum

Sporazum su u ime stranaka potpisali Adil Osmanović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije i Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte.

Sporazumom su usaglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktuelnom mandatu te će se u narednom periodu nastaviti razgovori o samoj implementaciji sporazuma u pravcu uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ostaje nejasno da li je na ovaj način politička stranka na čijem čelu se nalazi Željko Komšić zapravo pristala da bude dio bošnjačkog bloka s obzirom na to da je HDZ BiH jasno poručio kako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a, srpske oko SNSD-a, a bošnjačke oko SDA.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je kazao da je DF prihvatljiv kao koalicioni partner, ali samo kao dio bošnjačkog bloka. Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić u jednom od intervjua izjavio je i da DF ne može dobiti nijedno ministarstvo koje pripada pripadnicima hrvatskog konstitutivnog naroda.

Ni Komšić, a ni bilo koji drugi visoki funkcioner DF-a do danas se nisu oglasili o navodima Dragana Čovića i zvaničnika HNS-a, kao ni o tome da li pristaju biti dio bošnjačkih, a ne građanskih stranaka u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH.

Klix.ba