Home » SDA: Srbija i entitet RS nikad neće biti jedno

SDA: Srbija i entitet RS nikad neće biti jedno

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH najoštrije je osudila jučerašnju izjavu odlazećeg srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako se “nada da će jednog dana Srbija i RS biti jedno”.

SDA se nada da je “s odlazećim Nikolićem odlazeći i odnos Srbije prema BiH koji je oličavao”.

– Izjave kojima se atakuje na teritorijalni integritet BiH su prepreka obnovi dobre saradnje zemalja zapadnog Balkana koju Srbija verbalno proklamuje. BiH je očuvala svoj teritorijalni integritet i suverenitet i u mnogo težim okolnostima, pa i onda kada je na BiH vršeći otvorenu agresiju atakovao Miloševićev srbijanski režim u kojem je Nikolić imao značajnu ulogu – saopćeno je iz SDA.

  Escobarova poruka političarima: Neće biti rata u BiH, suzdržite se od dizanja tenzija

BiH će, ističu iz SDA, uvijek biti jedno, a neka Nikolićevi nasljednici vode računa o svojoj državi i neka joj pokušaju oprati obraz zbog jedinog genocida koji je izvršen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocida u BiH, za koji je presudom Međunarodnog suda direktno proglašen odgovornim entitet RS, a Srbija odgovornom za njegovo nesprečavanje.

– Neka se bave pitanjem jedinstva vlastite države i stanjem ljudskih prava u njoj. U to sigurno ne spada jučerašnja ramazanska “čestitka” muslimanima u Srbiji tako što će im pred džumu vlast srušiti džamiju – stoji na kraju saopćenja iz SDA.

Fena