Home » SDA traži utvrđivanje odgovornosti za angažman OSBiH u Banjoj Luci

SDA traži utvrđivanje odgovornosti za angažman OSBiH u Banjoj Luci

Stranka demokratske akcije (SDA) zahtijeva utvrđivanje činjenica koje su dovele do angažiranja Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci.

SDA je u saopćenju od 4. januara ove godine blagovremeno upozorila i institucije i bh.javnost da je obilježavanje 9. januara, kao Dana entiteta RS, protuustavan i antidejtonski čin, te da pripadnici Oružanih snaga BiH ne mogu učestvovati u bilo kakvim aktivnostima tim povodom. U protivnom, izlažu se odgovornosti zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

– Budući da je danas u Banjoj Luci, po nalogu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, došlo do angažiranja pripadnika Oružanih snaga BiH, zahtijevamo od nadležnih institucija da se utvrde sve činjenice za današnji angažman Oružanih snaga, te da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti zbog povrede Ustava i zakona – kaže se u saopćenju SDA.

Ova stranka poziva sve političke stranke da ove okolnosti ne politiziraju u cilju prikupljanja jeftinih političkih poena, jer se radi o vrlo ozbiljnoj situaciji koja se tiče integriteta Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Fena