Home » SDP BIH: Šta su stvarni razlozi u zastoju gradnje autoceste u FBiH

SDP BIH: Šta su stvarni razlozi u zastoju gradnje autoceste u FBiH

Zbog neprestanog obmanjivanja javnosti od strane trenutne vlasti, kako je neusvajanje novog Zakona o akcizama osnovni razlog zastoja u izgradnji autoceste na Koridoru 5C, oglasili su se iz SDP-a.

Prethodna uprava Javnog preduzeća Autoceste FBiH je 2014. godine iza sebe ostavila iznos od 400.000.000 (četiri stotine miliona) KM odobrenih i osiguranih sredstava za početak izgradnje 20 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići i Zenica – Donja Gračanica. Do današnjeg dana, niti jedan kilometar autoceste na ovim dionicama nije izgrađen i pušten u promet.

Evropska investiciona banka, Kuvajtski investicioni fond i OPEC OFID Fond za međunarodni razvoj ne uslovljavaju nastavak finansiranja i podrške za izgradnju autoceste na Koridoru 5C usvajanjem povećanja akciza. Do današnjeg dana niti jedna konvertibilna marka ovih međunarodnih investitora nije iskorištena.

Upravo zbog ovoga, razlog obustave infrastrukturnih projekata i izgradnje autoceste na Koridoru 5C ne treba tražiti u neusvajanju ovog Zakona, već u nečijem nezanju, neradu i nesposobnosti.

Podizanje ovolike buke oko usvajanja novog  Zakona o akcizama, kao i manipulacija  javnosti sa netačnim tvrdnjama su još jedan primjer bježanja od odgovornosti i zamagljivanja stvarnog stanja. Počnimo već jednom stvari poput ovih zvati pravim imenima, a to su: neznanje, nerad i nesposobnost.

Vlast koja tri godine nije u stanju čak ni imenovati Upravu JP Autoceste FBiH nije i ne može biti sposobna za izgradnju bilo čega, osim trotoara, kažu iz SDP-a.