Home » SDP: Istrošeni i olinjali nacionalista poput Šešelja drugostepenom presudom mora biti adekvatno kažnjen

SDP: Istrošeni i olinjali nacionalista poput Šešelja drugostepenom presudom mora biti adekvatno kažnjen

Socijaldemokratska partija BiH zaprepaštena je oslobađajućom prvostepenom presudom četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju. Ovo je samo još jedan dodatak tezi da ratni zločini na ovim prostorima prolaze nekažnjeno.

Odluka Vijeća Haškog suda uvreda je za sve žrtve zločinačkih pohoda Šešeljevih dobrovoljaca od Hrvatske, pa sve do Bosne i Hercegovine.

Ovakvim odlukama Suda u Hagu postavlja se realno pitanje da li je Tribunal ispunio svoju namjenu, jer je u velikom broju presuda optuženim za ratne zločine izlazio u susret, smanjujući im predviđene kazne ili ih puštajući ranije na slobodu, pri čemu su žrtve zločina potpuno zaboravljene.

Ovakve presude sigurno neće dovesti do pomirenja među narodima na ovim prostorima, pogotovo u dijelovima zemalja koji su preživjeli strašne zločine, a koji su počinjeni i od strane pripadnika Šešeljevog zločinačkog pokreta Beli orlovi.

Ostaje nada da će žalba Tužilaštva dovesti do drugostepene presude kakvu istrošeni i olinjali nacionalista poput Šešelja zaista i zaslužuje, te da će tom presudom haški Tribunal sa sebe sprati barem dio ljage.

Bilo bi krajnje opasno budućim naraštajima poslati poruku da je Šešeljeva retorika legitiman oblik dizanja morala tokom rata.

press SDP

Tags