Home » SDP ušutkao Fuada Kasumovića? – Škalju niko ne može smijeniti…

SDP ušutkao Fuada Kasumovića? – Škalju niko ne može smijeniti…

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (još) nije dobila nikakav zahtjev od poslanika za sazivanje vanredne sjednice s ciljem izglasavanja nepovjerenja kantonalnoj Vladi.

Prema riječima Gorana Bulajića iz DF-a, zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, niti jedna politička opcija nije predala zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine do srijede u 11 sati.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative, na čiji prijedlog je izabrana Amra Mehmedić za premijerku i Vinko Marić za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, najavio je napuštanje koalicije i izlazak iz vlasti, jer “BHI ne želi biti dio većine koja obmanjuje javnost”.

Optužio je partnere – SDP, HDZBiH i DF da su sa SDA u novoj većini i da su podržali izvještaj o poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, čiji je direktor Omer Škaljo, iako je u poslovanju bilo brojnih nepravilnosti.

Iz SDP-a, HDZ-a i DF-a su to negirali, uz objašnjenje da nije postojao nikakav dogovor na koordinaciji o izvještaju, čime se daje mogućnost svakom od partnera da donese samostalno odluku o glasanju.

Prema njihovim tvrdnjama, Kasumović se bori za preuzimanje ZZO ZDK-a, a poznato je da je odranije u sukobu sa Škaljom, kao i to da nije dobio u raspodjeli Kantonalnu bolnicu Zenica.

Škaljo je stekao naklonost u SDP-u, uz uživanje podrške ljudi iz drugih stranaka, tako da je teško očekivati njegov odlazak prije isteka mandata.

U međuvremenu je SDA ponovo najavila pregovore sa potencijalnim partnerima i pravljenje većine u ZDK-u. Umjesto Rame Isaka iz Zenice, koji je postao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, u Skupštinu bi trebao ući Samir Karahasanović iz Zavidovića, član NES-a. Još se ne zna koja će strana dobiti, a koja izgubiti glas.

Vlada ZDK-a za sada funkcioniše normalno, a Kasumović se ne oglašava.

Izvor: Mirza Dajić/oslobodjenje.ba