Home » SDP Zenica: Da li su KTG Zenica pojeli skakavci?

SDP Zenica: Da li su KTG Zenica pojeli skakavci?

Vijećnici Socijaldemokratske partije BiH Zenica nisu podržali Izvještaj o radu gradske uprave i Gradonačelnika Zenice u 2015. godini. Brojni su razlozi zašto je to tako.

Ovdje ističemo samo jedan od njih. Iako za projekat termoelektrane-toplane na plin Gradonačelnik i gradska uprava tvrde da je to najveći projekat u istoriji grada, ona se u izvještaju o radu za prošlu godinu pominje samo JEDNOM. Da budemo precizni, taj projekt je toliko važan da je autorima izvještaja o radu, koji broji 80 stranica, trebala cijela JEDNA rečenica da opišu sve što je gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom u protekloj godini uradila vezano za TETO na plin. Gospodine Gradonačelniče, SDP BiH Zenica vas javno pita: Kakve ste vi to „aktivnosti za početak izgradnje termoelektrane – toplane u Zenici radi rješavanja problematike daljinskog grijanja grada“ poduzimali kada su one dovele do toga da je Regulatorna komisija za energiju u FBiH -FERK oduzela Dozvolu za rad – licencu za snabdijevanje električnom energijom preduzeću „KTG ZENICA“? U obrazloženju svoje odluke FERK, između ostalog, navodi da preduzeće „KTG ZENICA“ „od 12.03.2014. godine nije dostavio niti jedan izvještaj u skladu sa FERK-ovim Pravilnikom o izvještavanju“.

Dakle, nisu samo građani Zenice ti kojima uskraćujete informacije o projektu TETO na plin. Da se ovo saopštenje ne bi okarakterisalo kao puka predizborna aktivnost, podsjećamo građane Zenice da je u posljednje tri godine samo zahvaljujući insistiranju vijećnika SDP BiH Zenica u godišnji plan rada Gradskog vijeća uvrštavan Izvještaj o radu preduzeća „KTG ZENICA“. Koliko je to tajan projekat dovoljno govori podatak da gradska uprava nije čak ni planirala da upozna građane o tome dokle se došlo u njegovoj realizaciji. Na tome naravno nisu stali nego su, uljuljkani hvalospjevima „svojih“ vijećnika, jednostavno ignorisali sve naše zahtjeve da se usvojeni plan rada realizuje i o radu preduzeća „KTG ZENICA“ raspravlja javno i transparentno. Ti naši zahtjevi nisu bili motivisani željom da se sruši lik i djelo našeg Gradonačelnika nego brigom za budućnost daljinskog grijanja u Zenici. Gospodin Gradonačelnik i gradska uprava nas godinama uporno zamajavaju ispraznim pričama o projektu TETO na plin koja bi riješila problem daljinskog grijanja grada. U svojim istupima nas stalno mole da se još samo malo strpimo i da će uskoro sve biti riješeno. Mi više ne možemo trpiti, jer je to isto rečeno i prije tri, i prije dvije, a i prošle godine. A svi rokovi nam prolaze. Rokovi trajanja starih kotlova putem kojih se grijemo godinama su davno prošli a rok do kojeg se grad Zenica mora izjasniti o inicijativi Arcellor Mittala o kupovini novih kotlova ističe 15.03.2016. godine. I to očito nikome iz gradske uprave ne smeta.

To što nam vrijeme za donošenje tako velikih i ključnih odluka za grad neumoljivo prolazi nikoga u gradskom vijeću, osim vijećnika SDP BiH Zenica, ne zabrinjava. Ali to i nije neki problem jer se, kako nam je i sam Gradonačelnik lijepo pojasnio, u Bosni vrijeme ionako ne cijeni. SDP BiH Zenica ponavlja svoj zahtjev da se o problemu daljinskog grijanja grada otvoreno razgovara i to odmah i bez obmana. Tražili smo i opet tražimo hitnu sjednicu Gradskog vijeća Zenica na kojoj će se raspravljati samo o problemu daljinskog grijanja i građani bez imalo rezerve upoznati sa stvarnim stanjem projekta nove toplane, ali i sa svim što se nudi kao alternativa tom projektu. Gospodine Gradonačelniče, dokažite nam da ovih dvanaest godina koliko vi neuspješno tražite rješenje problema daljinskog grijanja „nisu pojeli skakavci“.

Press služba GO SDP BiH Zenica