Sastanku u petak su prisustvovali predstavnici svih stranaka okupljenih oko SNSD-a, a koji čine vlast u ovom entitetu, uz opozicioni SDS, a povod je bio – “odgovor na izjavu političara iz Federacije BiH o pitanju državne imovine”.

– Ovo nije dokument koji govori o državnoj imovini. Nema ni “d” od državne imovine, spominje se samo u jednoj tački, a sve drugo su razne populisitičke priče o svim drugim temama, ali ne o temi državne imovine – kazao je Miličević.

Istakao je da se spominju mnoge stvari oko povrata nadležnosti, koje su već definisane ranijim odlukama Skupštine u RS-u, a nikada nisu sprovedene bez obzira na rokove, prvo od šest mjeseci, pa kasnije još šest, a tiču se Agencije za lijekove, Oružanih snaga, VSTV-a, indirektnih poreza…

– Priča o mirnom razdruživanju je ponovo politička floskula i fraza, politička besmislica jer ni ona, kao ni mnoge druge, nisu sprovedene. Ovaj dokument je više politički pamflet SNSD-a i njihovih satelita. Zato SDS ovaj dokument neće i ne može potpisati – rekao je danas Miličević.

Kazao je da su u stranci pokušali da dokument dorade ili predlože neki amandman, međutim…

– Nijedan amandman ne može da dovede ovo u red i da se vrati na teren priče o državnoj imovini – rekao je.

Miličević je dodao da je “državna imovina ono što je nastalo secesijom bivše države, ali da se javna dobra u općoj upotrebi ne mogu tretirati kao državna imovina”.

Miličević je rekao da je u petak bio na sastanku kod Dodika, i rekao da SDS vodi “nacionalno odgovornu politiku i da su otišli da licem u lice kažu direktne stavove tamo gdje treba da se pošalju – Mioradu Dodiku i onima koji su oko njega okupljeni”.

Rekao je i da je razočaran površnim stavom i vlasti i opozicije kada su u pitanju ozbiljne stvari kao što je državna imovina.

Sastanku kod Dodika u petak nisu prisustvovali predsjednici PDP-a Branislav Borenović i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Šef zastupničkog Kluba SDS-a Vukota Govedarica je izjavio danas da je namjera Dodika samo obmana i prevara vlastitog naroda, tako što će donositi zaključke u NSRS-u koji nisu sprovodivi i realni.

– Ali njega to ne zanima, nego samo da se igra sa nacionalnim osjećanjima… Sve radi da mu se osigura dodatnih pola milijarde KM kako bi RS preživio ovu godinu – smatra Govedarica.

Izvor: faktor.ba