Home » Šefik Džaferović učestvuje na 9. globalnom Baku forumu

Šefik Džaferović učestvuje na 9. globalnom Baku forumu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuje na 9. Global Baku Forumu, koji i ove godine okuplja bivše i aktuelne predsjednike država, premijere i ministre, kao i mlade lidere.

Uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, na svečanom otvaranju će učestvovati predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Gruzije Salome Zourabichvili, premijer Bugarske Kiril Petkov i veliki broj predstavnika drugih država i međunarodnih organizacija, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović će zajedno sa predsjednikom Azerbejdžana otvoriti ovogodišnji forum.

Forum se bavi aktuelnim temama i izazovima koji su u posljednje vrijeme dosegli nove vrhunce. Jedna od ključnih tema foruma je rat u Ukrajini, pitanje izbjeglica i pomirenja. Na brojnim panelima koji su planirani u tri dana foruma je i onaj o globalnom zdravlju na kome ce učestvovati direktor WHO Tedros Gebreyesus.

  Novalić obećao 200.000 KM za zaštitu Partizanskog spomen groblja u Mostaru

U Baku su stigli i bivši predsjednici zemalja Zapadnog Balkana, koji ce učestvovati na panelu o mijenjaju Evrope i sigurnosti Zapadnog Balkana.

Među temama foruma je i pitanje opskrbe naftom i gasom, kao i siromaštvo i glad. Cilj foruma je otvoriti nesputanu debatu kako bi učili iz prošlosti, procijenili sadašnjost i zamišljali budućnost- poruka je organizatora, Nizami Ganjavi međunarodnog centra.