Home » Šefovi Misije OSCE-a i Delegacije EU u BiH u posjeti VSTV-u BiH

Šefovi Misije OSCE-a i Delegacije EU u BiH u posjeti VSTV-u BiH

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler posjetili su danas Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) i rukovodstvo Sekretarijata VSTV-a BiH, gdje su razgovarali o procesu izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija te revidiranoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

Dio sastanka bio je posvećen statusu institucije u kontekstu trenutnih zbivanja te su Sattler i Kavalec izrazili punu podršku VSTV-u BiH, kao jedinstvenom regulatornom tijelu koje garantuje nezavisnost pravosuđa na cijelom teritoriju BiH.

Tim povodom Sattler je naglasio da je partnerstvo između VSTV-a BiH i EU utemeljeno dugi niz godina i da će tako ostati, naglašavajući da su primjetne pozitivne promjene u radu VSTV-a BiH s dolaskom novog rukovodstva i da je saradnja između Evropske unije i VSTV-a BiH na visokom nivou.

Kavalec se zahvalila VSTV-u BiH na svemu što je poduzeo na očuvanju vladavine prava i reformi pravosuđa, ističući da su sve aktivnosti Misije OSCE-a u BiH, koje su do sada bile poduzete, vezane također za očuvanje i unapređenje nezavisnosti pravosuđa u BiH.

  Objavljeni novi podaci za ZDK, pogledajte rezultate u Kantonu, Gradu Zenica, ali i koliko su pojedinačno kandidati dobili po strankama

Članovi Predsjedništva VSTV-a BiH su naglasili neophodnost osiguranja jedinstva institucije u njenom punom kapacitetu, izrazivši očekivanje da će od Evropske unije prije svih, kao i Misije OSCE-a u BiH imati snažnu podršku u slučaju krizne situacije.

Svi učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno održavati redovne sastanke kako bi se otvoreno razgovaralo o svim pitanjima koja opterećuju pravosudni sistem u BiH.

Ispred Predsjedništva VSTV-a BiH, sastanku su prisustvovali predsjednik Halil Lagumdžija, potpredsjednice Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović Butigan i stalni član Sanin Bogunić, te ispred Sekretarijata VSTV-a BiH direktor Admir Suljagić i zamjenik direktora Hajro Pošković, saopćeno je iz VSTV-a.

Izvor: FENA