Home » Senaid Begić, predsjednik KO SDP ZDK: Bolji rezultat od ostalih, pored Maglaja i Doboj Juga, ostvaren u Zavidovićima, Žepču i Tešnju

Senaid Begić, predsjednik KO SDP ZDK: Bolji rezultat od ostalih, pored Maglaja i Doboj Juga, ostvaren u Zavidovićima, Žepču i Tešnju

Poštovani članovi SDP BiH, aktivisti i kandidati Socijaldemokratske partije BiH koji ste učestvovali u izbornom procesu, birači koji ste izabrali SDP BiH i kandidate SDP-a na izbornim listama, ovim putem želim da Vam se zahvalim na doprinosu kojim ste svaki na svoj način dali u aktivnostima koje su obilježile Općinske izbore 2016.

SDP BiH je relativno svoje izborne ciljeve ispunio, prvenstveno na način da smo zaustavili trend pada povjerenja u Socijaldemokratsku partiju iz 2014.godine i povećali broj glasova u odnosu na poslednje izbore što nam je omogućilo da od stranke koja je prije dvije godine bila peta po broju glasova u F BiH danas budemo druga. Pored te činjenice, definitivno smo u F BiH postali lideri opozicije, a što će biti veoma značajno u procesima koji nas čekaju u budućnosti.

Što se tiče SDP BiH ZDK i rezultata koje smo postigli u našem kantonu, kao predsjednik mogu biti zadovoljan činjenicom da smo povećali broj glasova sa 18.519 koje smo ostvarili 2014.g.na 20.528 koje smo do sada osvojili prema nepotpunim rezultatima za izbore 2016.g. što čini povećanje za nešto više od 2.000 glasova ili u procentima oko 12 %. Ovaj rezultat dobija na značaju ako uzmemo u obzir činjenicu da su se pojavili novi politički subjekti kojih nije bilo u prethodnim izbornim ciklusima.

Nažalost, u borbi sami protiv četiri stranke (Koalicija SDA/SBB/S BiH i A SDA ) tijesno smo izgubili poziciju načelnice u Doboj Jugu, iako smo opet ubjedljivi pobjednici sa najvećim brojem vijećnika za Općinsko vijeće, ali isto tako smo osvojili mandat načelnika općine Maglaj, što je ravno podvigu.

Bolji rezultat od ostalih, pored Maglaja i Doboj Juga posebno su ostvarile organizacije u Zavidovićima, Žepču pa i Tešnju, i ovom prilikom im od srca na tome čestitam. Ostale organizacije postigle su rezultat ispod očekivanja, što će u vremenu koje slijedi biti predmet analize.

Kao kantonalna, odnosno regionalna organizacija, drugi smo po porastu broja glasova u SDP BiH, iza SDP TK koji je imao porast od 13.000 glasova ili u procentima oko 47 %.
SDP TK je primjer svima nama kako se u relativno kratkom vremenskom periodu predanim i organizovanim radom na terenu može vratiti povjerenje u SDP BiH, što nam u budućnosti može biti vodilja za povratak povjerenja birača i izbornu pobjedu 2018.g.

Ovim putem koristim priliku da svim izabranim načelnicima, gradonačelniku i vijećnicima/odbornicima čestitam na osvojenim mandatima, uz želju da u slijedeće četiri godine opravdaju povjerenje svih onih koji su ih izabrali.

 

Senaid Begić
PREDSJEDNIK KO SDP BiH ZDK