Home » Šest decenija visokog obrazovanja u Zenici

Šest decenija visokog obrazovanja u Zenici

Univerzitet u Zenici obilježava ovog oktobra šestu deceniju visokog obrazovanja, odnosno šezdesetu godišnjicu od formiranja prve visokoškolske institucije u gradu čelika, sadašnjeg Metalurško-tehnološkog fakulteta. 

Ovaj značajan jubilej biće obilježen nizom manifestacija. U subotu u Gradskoj areni biće promovisana nova generacija završenika prvog i drugog ciklusa studija na fakultetima zeničkog univerziteta, a tri dana kasnije, u utorak, 29. oktobra, svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu, biće  obilježeno 60 godina visokog obrazovanja u Zenici.

Za 60 godina rada, Metaluški fakultet u Zenici upisao je 6.041student, 1.300 ih je diplomiralo, 70 steklo zvanje magistra i 46 zvanje doktora nauka.

„Metalurško-tehnološki fakultet, kao najstarija visoka škola u Zenici, ali i u cijeloj regiji, baštini jednu viziju razvoja visokog obrazovanja i kroz rad svojih profesora i naučnika nosilac je modernizacije Zenice. Dostići visoke tehnološke standarde razvoja, bilo je nemoguće bez rada ovog fakulteta i Instituta Kemal Kapetanović. Zahvaljujući tome, ne trebamo brinuti, kakva god da je budućnost željezare. Nadamo se da će se i grad i regija razvijati na tim temeljima, na razvoju visokog obrazovanja i nauke“, istakao je prof. dr Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici.

prof. dr Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici

Dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta, prof. dr Ilhan Bušatlić, podsjetio je da su iz Metalurškog fakulteta iznikle sve visoko-školske ustanove u Zenici, najprije Mašinski fakultet ’77., a zatim i svi studijski programi, koji su kroz vrijeme omogućili sticanje akademskih zvanja inžinjerima metalurgije, mašinstva, hemije…

„Očekivali smo da ćemo u junu ove godine raspisati konkurs za upis studenata na nove studijske programe (zaštite okoline, te zaštite na radu i zaštite od požara), međutim, iz nama nepoznatih razloga dolazi do blokade ovih studijskih programa od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu u sport i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koji na Elaborat o opravdanosti osnivanja nisu dali saglasnost. Ista je sudbina doktorskog studija na tri tehnička fakulteta, koji je prošao svu procedutru, ali još stoji u ladicama resornog ministarstva“, kazao je Bušatlić ovom prilikom, izrazivši nadu da će sve to biti riješeno do početka konkursne procedure u narednoj akademskoj godini.

prof. dr Ilhan Bušatlić,dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta

Danas je izražena nada da će trend stalnog pada interesovanja za studij tehničkih nauka u Zenici biti zaustavljen, s obzirom da se on u svijetu naglo mijenja, zbog promjena na tržištu rada.

Gošća današnje press konferencije, dekanesa Metalurškog fakulteta u Sisku, prof. dr Zdenka Zovko Brodarac je istakla da bi pitanje nedostajućeg kadra u nastavi, koji mori tehničke fakultete u obje zemlje, trebalo da bude problem države, jer na njega fakulteti, kao male jedinice, ne mogu mnogo uticati.

„Ako mi obrazujemo naše stručnjake, koji su itekako prepoznati vani gdje se zaposle u roku od najviše tri mjeseca, za koga mi obrazujemo naše stručnjake? Svaka vlada mora donijeti strategiju očuvanja znanja, ulaganja tog znanja u domaću proizvodnju, radi očuvanja i struke i privrede“, istakla je Zovko Brodarac.

prof. dr Zdenka Zovko Brodarac, dekanesa Metalurškog fakulteta u Sisku

Danas je Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici ugostio kolege sa prijateljskih univerziteta iz zemalja regiona, tokom svečanosti priređenoj u amfiteatru.

Zenicainfo.ba