Home » Šestorka napravila većinu, SDA želi napraviti novu, Dom naroda test (VIDEO)

Šestorka napravila većinu, SDA želi napraviti novu, Dom naroda test (VIDEO)

Postizborna matematika u našoj zemlji gotovo uvijek je donosila turbulencije i spajala čak i naizgled nemoguće. I dok traje bitka za Domove naroda, fokus je na formiranju kantonalnih skupština, iz kojih se biraju delegati u Federalni dom naroda. Bez preletača, s unutarstranačkim podjelama i minimalnom većinom u Zeničko-dobojskom kantonu proces formiranja vlasti bez SDA je pokrenut.

Već narednih dana trebao bi biti poznat datum konstituirajuće sjednice novog skupštinskog saziva u kojem parlamentarnu većinu čine Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad, SDP, NiP, DF, Naša stranka i NES.

Dvije su specifične situacije u ovom kantonu – DF je u koaliciji s Narodom i pravdom, uprkos razilaženju na višem nivou, dok je Narodni evropski savez stranka koja je s pola kapaciteta unutar koalicije jer još nije poznat status jednog od dva zastupnika koji nije stavio svoj potpis na koaliciju.

Upitno je i buduće djelovanje dva zastupnika SBB-a, kao i to da li će se u budućoj vlasti naći do sad uvijek stalni učesnik HDZBiH s tri mandata.

„Čitav mandat prošle četiri godine bivša vlast je vladala s 18 zastupnika“, istakao je Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Ovaj put minimum od 18 zastupnika je na strani stanaka šestorke. Odustajanje kandidata s listi BHI KF i SDP-a nije dovelo koaliciju u pitanje.

„Promtno smo djelovali i narednom kandidatu iz reda SDP-a odnijeli papir na potpis tako da je koalicija stabilna, ima 18 potpisa“, poručio je Kenan Uzunović, potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a, stranke koja je s 11 mandata gurnuta u opoziciju, poručuje: „Uprkos određenim najavama većine, nastavljamo konstruktivne razgovore o formiranju nove vlade kantona.“

Opozicija sa 17 zastupnika, dakle, traži dodatnu ruku. Uz SDA, s druge strane sada je HDZBiH sa tri zastupnika, dvojac sa liste SBB-a Vahid Ramić i Omer Škaljo, te zastupnik Ramo Isak, koji je ujedno i predsjednik regionalnog odbora NES-a. Upravo su Isak i Škaljo u prethodnom mandatu činili prevagu, no ovaj put nisu poželjni partneri Kasumoviću, koji je okupio većinu.

„Rami Isaku nije ni nuđeno da potpiše, ali on je član NES-a i prošao je u Skupštinu. Omer Škaljo je dugo kalkulisao. On je mislio da ga kao penzionera to čeka u svakoj varijanti i na kraju je ‘dobio po ušima’“, rekao je Kasumović.

Formiranje nove većine dovelo je do rascjepa unutar NES-a. U koaliciji se našla Almina Sivić, koja je kandidatkinja za Dom naroda Federalnog parlamenta iz reda Bošnjaka, dok Ramo Isak, kako nam je kratko kazao, čeka zvaničnu odluku organa stranke.

  ZDK: Skrining lokomotornog sistema kod djece pokazao alarmantne podatke (VIDEO)

„Unutarstranačke su stvari kako ćemo to s Ramom Isakom rješavati i da li uopšte treba bilo šta rješavati“, istakao je Hašim Mujanović, član Predsjedništva NES-a.

Dok HDZBiH na višim nivoima vodi razgovore sa strankama Osmorke, pitanje je kako će se pozicionirati u kantonu gdje je u skupštinskoj većini njima nepoželjni DF. Zasad iz te stranke šutnja, iako uslovni minimum odavno znaju.

„Smatramo da kao predstavnici hrvatskog naroda trebamo biti dio parlamentarne većine, a unutar bošnjačkih stranaka, kako god se dogovori. U ustavu stoji da su dva ministra iz reda hrvatskog naroda. Tražit ćemo ta dva ministarstva“, istakao je Ivo Tadić, predsjednik Kantonalnog odbora HDZBiH ZDK-a.

Ukoliko se unuatar Šestorke postigne konsezus, postoji mogućnost uvođenja HDZ-a BiH. No, kako do njega doći u situaciji kada je načelno izvršena podjela resora, DF kategoričan, a lideri većine tvrde da HDZ ne želi s njima.

„HDZ je rekao da neće sa DF-om i ne vidim razlog da DF ima drugi stav“, naglašava Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF-a ZDK-a.

„U ZDK-u nije bilo razgovora s HDZ-om jer se on u startu opredijelio za drugu stranu, a to je SDA“, ističe Uzunović.

Zasad je priča o formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu jasna. Stranke Šestorke idu na konstituirajuću sjednicu s prednošću, a formiranje nove Vlade povjereno je Bosanskohercegovačkoj inicijativi, koja je za mandatarku imenovala Kasumovićevu pomoćnicu u Gradu Zenica Amru Mehmedić, koja će, ako bude formirana vlast, biti prva premijerka u ovom kantonu.

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine ZDK-a birat će se i devet delegata u Federalni dom naroda, i to četiri Bošnjaka, po dva iz reda Hrvata i Srba i jedan iz reda Ostalih.

Zasad je jasno da će klub naroda iz reda Srba sačinjavati DF-ov Goran Bulajić i SDP-ov Mladen Simić, koji je nakon odustajanja kandidatkinje te stranke Vinke Aletović ušao u Skupštinu. Upravo je taj slučaj doveo do gubitka jednog glasa aktuelne većine u Klubu naroda iz reda Hrvata, pa je situacija prilično izjednačena, što ostavlja prostor da HDZ izbaci jednog, a aktuelna većina drugog delegata. Najveća borba je za Klub Bošnjaka, gdje je SDA s još aktuelnim partnerima u blagoj prednosti nad strankama Šestorke, koje već imaju svog kandidata.

No, biraju se četiri delegata, a to je gotovo uvijek neizvjesno prognozirati jer se radi o tajnom glasanju, pa će to pitanje biti svojevrsni test kapaciteta koalicionih partnera, ali i aktuelne opozicije.

Izvor: federalna.ba