Home » Simsek: Turska će uvoziti meso iz BiH

Simsek: Turska će uvoziti meso iz BiH

Zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek izjavio je u srijedu u Sarajevu da Turska poseban značaj pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, tako da će uvoz određenih sirovina i poluproizvoda u Tursku i dalje biti realizovan upravo iz BiH.

“Bosna i Hercegovina ima sve preduslove za razvoj stočarstva. Osam ili devet mjeseci godišnje moguć je uzgoj stoke u prirodnom okruženju, što u velikoj mjeri umanjuje troškove proizvodnje mesa. U Turskoj je primjetan nesrazmjeran odnos ponude i potražnje, životni standard je naglo porastao, a s njim i potrošnja mesa. Povremeno nismo u stanju količinski odgovoriti na potražnju samo domaćom proizvodnjom. Tako da, ako ćemo uvoziti, uvozićemo iz Bosne i Hercegovine, jedne od zemalja kojima pridajemo veliki značaj. Kada turska proizvodnja nije u mogućnosti odgovoriti na potražnju na domaćem tržištu, logičnim smatram uvoz iz BiH”, rekao je zamjenik turskog premijera zadužen za ekonomiju.

Simsek je podsjetio kako ZiraatBank u Bosni i Hercegovini povoljnim kreditnim linijama podržava razvoj malih i srednjih preduzeća. Pozicioniranje ZiraatBbank na tržištu BiH, smatra Simsek, dodatni je podstrek turskim investitorima za dolazak u BiH.U izjavi novinarima nakon učešća na sedmoj investocionoj konferenciji Sarajevo Business Forum, Simsek je kazao i kako Turska poseban značaj pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom zbog, kako je rekao, mnogobrojnih veza dviju zemalja.

“Razvoj Bosne i Hercegovine, njeno blagostanje i stabilnost, jednako nam je važno kao i blagostanje i razvoj Turske. Zbog toga nastavljamo snažno podržavati BiH”, poručio je zamjenik premijera Turske.Simsek smatra kako “BiH ima svijetlu budućnost nakon određenih kriza i problema u prošlosti, a približavanjem Evropskoj uniji faktor rizika pri investiranju u BiH se znatno umanjuje, pa ova zemlja može biti izuzetno značajan privredni prostor u regionalnim okvirima”.

Govoreći o odluci Evropske komisije o usvajanju preporuke za ukidanje viza državljanima Turske za putovanja u zemlje Schengena, Simsek je rekao se “EU nema čega plašiti. Turska će ispuniti sve kriterijume koji su preostali, jer Turska nije više ona stara Turska”.

Klix.ba