Home » Sindikat bira novog šefa: Saznajemo ko će vjerovatno naslijediti Bajramovića

Sindikat bira novog šefa: Saznajemo ko će vjerovatno naslijediti Bajramovića

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) će na Kongresu 22. februara ove godine dobiti novog predsjednika.

Time će završiti višegodišnji mandat trenutnog predsjednika Ismeta Bajramovića kojeg će na toj funkciji, kako saznaje Faktor, najvjerovatnije zamijeniti Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Kako je glasao Glavni odbor

U Sarajevu je 9. januara održana sjednica Glavnog odbora SSSBiH na kojoj su predstavnici granskih sindikata utvrdili dva kandidata za predsjednika. Prvi kandidat je Šatorović kojeg su podržali predsjednici većine sindikata, dok je drugi kandidat Redžo Kurić, kandidat Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH (SSŠPDPBiH) koji je jedino dobio podršku sindikata koji ga je i kandidirao.

Selvedin Šatorović

Konačna odluka bit će donijeta na Kongresu SSSBiH na kojem će delegati iz svih granskih sindikata odlučiti o novom predsjedniku. Sastav kongresa je širi od sastava Glavnog odbora SSSBiH, a broj predstavnika granskih sindikata određuje se naspram broja članova i u odnosu na finansijsku participaciju granskih sindikata u SSSBiH. Ukoliko su predsjednici granskih sindikata imali podršku članstva i odbora za podršku Šatoroviću, onda će na Kongresu biti potvrđena odluka Glavnog odbora.

Nezadovoljstvo pojedinih sindikata

Predsjednica SSŠPDPBiH Lejla Ćatić u izjavi za Faktor navodi da se desio niz nepravilnosti koje dovode u pitanje legalnost čitavog procesa. Kako ističe, na sjednici Glavnog odbora održanoj 9. januara dostavljen je neadekvatan materijal o kandidatu Redži Kuriću. Isti taj materijal naći će se i u rukama delegata Kongresa koji će odlučivati o novom predsjedniku.

– Neko iz službe SSSBiH, a odgovoran je vjerovatno šef stručne službe saveza ili neko niži zaposleni, dostavili su prekucane materijale Redže Kurića iako nikog nisu pitali za dozvolu za prekucavanje originalnih dokumenata. Njihovo osnovno obrazloženje je da nisu imali tekst u elektronskoj formi. To nije nikakvo obrazloženje jer se izvorni tekst ne smije mijenjati. Mi smo dostavili uredno materijal o Kuriću, njegovu biografiju, program rada za naredne 4 godine SSSBiH i njegovu potpisanu izjavu. I da bude još gore, izjava je samo skenirana a ostala dokumenta su prekucana i vi otvorite materijale, vizuelno vidite da je materijal neuredan. Na prvi momenat onaj ko ne poznaje Kurića, naravno odmah formira mišljenje na osnovu takvog materijala koji je gusto, nepregledno kucan, nalazi se na par stranica i tako dalje – tvrdi Ćatić.

  Zbog porasta krađa hrane trgovine u BiH angažiraju i zaštitare, a krade se sve od maslaca do kroasana

“Bajramovićeva linija“

Ona u pitanje dovodi legalnost i zakonitost čitavog postupka kandidature jer “sve ukazuje na to da se preferira jedan kandidat u odnosu na drugog”. Tim povodom su uputili dopis SSSBiH te se oglasili saopćenjem za javnost.

– Ovo smatramo ozbiljnom povredom gdje se jedan kandidat preferira budući da ako malo se osvrnemo na godine iza nas, vidit ćemo da se kolega Šatorović više puta pojavljivao u medijima kao predstavnik SSSBiH tek u protekloj godini koja je prethodila izborima – navodi Ćatić.

Na upit da li time tvrdi da je Šatorović “Bajramovićeva linija” kazala je da “mi ništa ne tvrdimo ali mislim da su neke stvari prilično očite u ovoj priči, da javnost može vidjeti gdje sve ovo vodi ako posložimo sve ono što se dešavalo u zadnjih nekoliko godina”. Što se tiče značajne podrške koju je dobio Šatorović od predstavnika granskih sindikata na sjednici Glavnog odbora, Ćatić navodi da nije sigurna da su to odluke organa tih granskih sindikata, te su to samo odluke predsjednika.

– Ja nisam vidjela nijednu takvu odluku sa organa tih sindikata, jer ta mišljenja predsjednika ne moraju biti i mišljenja organa i odbora tih sindikata. Mi ćemo pokušati kao što smo pokušali i do sada da ukažemo na to, jer se mi dugo borimo sa sličnim situacijama u savezu i naravno, ponovo ćemo pokušati kroz dopise to riješiti. Nadam se da to nisu učinili pojedninci ne pitajući svoje šefove jer onda imamo potpunu anarhiju u SSSBiH i vjerujem da ćemo naći nekog ko je odgovoran – zaključuje Ćatić.

Faktor.ba