Home » Sindikat podržava direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića

Sindikat podržava direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića

Iz Sindikalne organizacije Porezne uprave FBiH (PUFBiH) i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji saopćeno je da su iznenađeni činjenicom da se posljednjim događanjima u Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija “pokušavaju zaustaviti pozitivni procesi u radu Porezne uprave FBiH i kontinuirani rast prihoda direktnih poreza i doprinosa.”

Pokušaji zaustavljanja imenovanja rukovodstva Porezne uprave FBiH, kao i pokušaji poništavanja već okončanog konkursa, uz mišljenje Agencije za državnu službu FBiH da su ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje Šerifa Isovića na mjesto direktora PUFBiH iz sindikata su ocijenili kao negativan utjeca na uposlenike PUFBiH i njihove svakodnevne radne procese.

Iz sindikata su neprimjerenim ocijenili i istupe ministrice finansija Jelke Milićević. Ministrica je predložila poništenje i ponovno raspisivanje konkursa za direktora i zamjenika direktora PUFBiH. Na konkursu koji je prethodno raspisan prag je prešao jedino aktuelni v.d. direktor Isović. Traženje poništetanja konkursa iz sindikata ocjenjuju kao pokušaj smjene Isovića, iako je, tvrde, znatno unaprijedio rad Porezne uprave otkako je imenovan na tu poziciju krajem 2015. godine.

“Iznošenje potpunih neistina koji imaju za cilj prikazivanje situacije potpuno drugačijom od one kakva ona stvarno jeste, samo zbunjuju i dovode u zabludu cjelokupnu javnost”, saopćeno je iz sindikat, iz kojeg navode da se prava istina krije u činjenici da je aktuelno rukovodstvo, od svog imenovanja na mjesta vršilaca dužnosti, pokrenulo niz aktivnosti na poboljšanju ukupnog stanja u Poreznoj upravi FBiH.

“Materijalno-tehnička opremljenost /u PUFBiH/, popunjenost, stanje voznog parka, stanje objekata i prostorija su katastrofalni… Aktuelno rukovodstvo, na čelu sa v.d. direktorom Šerifom Isovićem i v.d. zamjenikom Slobodanom Vukojom, u vrlo kratkom roku svojim zalagenjem napravilo je niz pozitivnih iskoraka… Ono što je posebno bitno, zahvaljujući takvim naporima, naplata javnih prihoda je znatno povećana, što ima vrlo široke i dugoročne pozitivne efekte za sve segmente života u državi, sigurniji priliv sredstava u budžete svih nivoa kao i vanbudžetske fondove – PIO, zdravstveno osiguranje”, naveli su iz sindikata, prenosi agencija Patria.

  Cikotić: Sigurnosna situacija u BiH stabilna

Iz sindikata istići i to da je aktuelno rukovodstvo sredinom 2017. godine napravilo temeljitu analizu stanja u Poreznoj upravi FBIH sa jasnim prijedlozima mjera na poboljšanju rada te institucije. Analiza je upućena Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija “koje nije ništa poduzelo na rješavanju evidentiranih problema.

“Čak štaviše, napravljeni su dodatni rezovi u budžetskom okviru za PUFBiH. Sve navedeno upućuje na jasne opstrukcije Federalnog ministarstva finansija i ministrice Jelke Milićević. Veoma indikativno je da se ministrica Jelka Milićević u potpunosti oglušila i na zahtjeve sindikata koji su joj u više navrata usmeno i pismeno prezentirani i dostavljeni, dok se u javnim istupima pohvalno izjašnjava o uspjesima u radu Porezne uprave FBiH. Jasno je da je na sceni borba određenih političkih krugova za preuzimanje pozicija i institucija kao i zaustavljanje svih pozitivnih procesa koji su u interesu države i svih njenih građana.”

Saopćeno je da će Sindikalna organizacija PUFBiH i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika svim zakonski dozvoljenim sredstvima zaštititi ukupne interese radnika Porezne uprave “od štetnih političkih odluka i ne samo radnike nego i interese svakog građanina u FBiH.”

Iz sindikata daje punu podršku radu i aktivnostima aktuelnog rukovodstva Porezne uprave FBiH na čelu sa v.d. direktorom Šerifom Isovićem i nejgovim zamjenikom Slobodanom Vukojom.

Patria