Home » SIPA izvršila pretrese u Tuzli i Lukavcu, uhapšena jedna osoba zbog pranja novca

SIPA izvršila pretrese u Tuzli i Lukavcu, uhapšena jedna osoba zbog pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su, u sklopu operativne akcije ‘Plaza’, na području Lukavca izvršili pretrese na pet lokacija i pretres sefa u jednoj banci u Tuzli. Uhapšena je jedna osoba koja se sumnjiči za “Organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelom “Pranje novca” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

– Tom prilikom pronađeni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka i to mobilni telefoni, gotov novac veće vrijednosti, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela – saopćeno je iz SIPA-e.

Operativna akcija je provedena na osnovu istražnih radnji i prikupljenih dokaza o djelovanju grupe za organizovani kriminal koja je vršila prevoz i distribuciju opojne doge ‘Kokain’ u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope i šire, te vršila pranje novca u višemilionskim iznosima stečenog opisanim kriminalnim aktivnostima i čiji pripadnici su tokom izvršenja krivičnih djela komunikaciju ostvarivali putem Sky ecc aplikacije, navedeno je u saopćenju.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Uhapšeni će biti ispitan u službenim prostorijama SIPA-e, a o njegovom daljem statusu odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.

Tags