Home » Sjećanje na masakr nad civilima u Zenici

Sjećanje na masakr nad civilima u Zenici

Masakr civila u Zenici se dogodio 19. aprila 1993. oko podneva, kada je od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice – poginulo 15 i ranjeno 50 civila.

zenica-masakrU to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi.
Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice.
Za ovaj zločin je pred haškim sudom bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić.

Postoje dvije različite tvrdnje o izvoru paljbe: optužba u procesu Blaškiću je trvdila da su to bili položaji HVO-a u Putičevu, dok je odbrana zastupala tezu da su granatiranje izvršile srpske snage na Vlašiću.

Sudsko vijeće oslobodilo je generala Blaškića a optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje.

Obilježavanje masakra nad civilima u Zenici

U utorak 19. aprila 2016. godine u 12.00 sati Udruženje civilnih žrtava rata Grada Zenica u saradnji sa Komisijom za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica obilježit će Dan civilnih žrtava rata Grada. Planirano je da se na prigodan način oda počast svim nevino stradalim civilima u ratu. Na spomen obilježju Kameni spavač položit će se cvijeće.

Redakcija/Zenicablog