Home » Sjednica Parlamenta FBiH: Gdje će vlasnici kladionica plaćati porez

Sjednica Parlamenta FBiH: Gdje će vlasnici kladionica plaćati porez

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas bi zastupnici trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, ukoliko se usaglase dijametralno suprotni stavovi o ovoj gorućoj problematici. Podsjećanja radi, ova sjednica je počela 20 .aprila ali je prekinuta bez da je usvojen dnevni red, piše novinska agencija Patria.

Koalicioni partneri SDA i HDZ BiH imaju različito gledanje na izmjene ovog zakona. SDA predlaže da se porez plaća u mjestu odnosno kantonima gdje se nalaze kladionice, dok HDZ BiH plaćanje poreza želi da bude u sjedištima odnosno centralama kladionica koje su smještene uglavnom u Hercegovini.

Ovaj zakon doveo je i do zategnutih odnosa između SDA i HDZ BiH. Jedan broj zastupnika smatra da zakon treba vratiti Vladi FBiH koja bi utvrdila izmjene, pa ga onda uputila u parlamentarnu proceduru.

Vlasnici kladionica nedavno su zaštitu potražili i od predsjednika FBiH Marinka Čavare, koji podržava njihov zahtjev da plaćaju porez tamo gdje su im sjedišta, a ne tamo gdje su poslovnice.

Godišnja dobit kladionica je više od milijardu KM.

Jakovčić i Wigemark na početku sjednice

Federalnim zastupnicima danas će se na početku sjednice obratiti Ivan Jakovčić, zastupnik u Evropskom parlamentu. Njegovom obraćanju prisustvovat će i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

NAP