Home » Školska godina u ZDK počinje 1. septembra, u općinama Žepče i Usora tri dana kasnije

Školska godina u ZDK počinje 1. septembra, u općinama Žepče i Usora tri dana kasnije

Nova školska 2023/2024. godina u 61 osnovnoj i 30 srednjih školama u deset općina i gradova pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona te u kojima se nastava odvija na bosankom, hrvatskom i srpskom jeziku, počinje 1. septembra – potvrdila je Feni direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Prvi dan narednog mjeseca ujedno je i prvi dan kada Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici, na smještaj te vaspitno-odgojni rad prihvata oko 100 korisnika svojih usluga iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, koji su tokom školovanja smješteni u ovoj ustanovi.

-Neovisno na koji dan pada 1. septembar, školska godina u našem kantonu počinje 1. septembra. Ove je godine to petak. Različit je termin početak nastave za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, u kojima nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednice – podsjeća Salkić.

Nastava u te dvije općine po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku počet će tri dana kasnije, u ponedjeljak, 4. septembra.

U osnovne škole pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja ZDK ove godine kreće 28.886 osnovaca te 10.769 srednjoškolaca. U prve razrede srednjih škola upisano je 3.084 (bez podataka iz Žepča i Usore), a u osnovne 3.259 đaka.