Home » Skomorac: Čekamo akreditaciju, ali radimo paralelne testove na koronu

Skomorac: Čekamo akreditaciju, ali radimo paralelne testove na koronu

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) počela je testiranje na koronavirus u svom PCR laboratoriju, za koji još uvijek čekaju akreditaciju Federalnog ministarstva zdravstva.

“Naš PCR laboratorij je počeo sa radom. Radimo ovu, prvu fazu paralelnih testova u našoj i u laboratoriju u Sarajevu, da bismo bili sigurni da se naši rezultati jednaki. Do sada su svi urađeni testovi bili sa istim ishodom. Danas će se nastaviti određena testiranja”, kazao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

On napominje su već sada spremni preuzeti testiranja za područje ZDK-a, da više “ništa nije u njihovim rukama” te kako se, u tom cilju, rade i urgencije prema nadležnim u Ministarstvu zdravstva FBiH da se postupak izdavanja akreditacije ubrza.

Skomorac je istakao da na Odjelu za infektivne bolesti smješteno 19, a u depadansu tog odjela u Stacionaru još 76 pacijenata, od kojih niko nije na respiratoru. Ukupno je u tom kantonu do sada evidentirao 141 zaražena osoba.

“Važno je kazati da ćemo danas imati i otpust, vjerovatno 12 pacijenata, koji su na testiranju bili negativni pa ćemo imati nešto manji broj hospitaliziranih pacijenata”, najavljuje Skomorac.

Epidemiološka situacija na području ZDK-a, ističe ministar zdravstva Adnan Jupić, još uvijek je stabilna, mada napominje da imaju nešto veći broj zaraženih.

  Građani Zenice šetnjom poručili da osobe s invaliditetom moraju biti vidljivija kategorija društva (VIDEO+FOTO)

To je, dodaje, rezultat i nešto većeg broja urađenih testova, posebno na području općine Maglaj, koja je i najveće žarište u tom kantonu. Dio tima Kriznog štaba ZDK-a jučer bio u posjeti Maglaju.

“Sagledali smo situaciju i dali svoj osvrt, pokupili informacije sa terena. Ja se nadam da ćemo mi i problem Maglaja, koji sada ima pa skoro i 50 posto oboljelih u ZDK, uspješno i kvalitetno riješiti”, kazao je Jupić.

Prilikom posjete, napominje Jupić, sagledavali su i sve mogućnosti za otvaranje izolatorija u Domu zdravlja Maglaj, ali se nada da do toga neće doći, odnosno da neće biti potrebe.

“Karantinski objekti se zatvaraju. Mi imamo samo još dvije osobe u karantinu i one će, najvjerovatnije, tokom dana biti otpuštene, čime će i ova priča o karantinima biti završena. Ono što je, za razliku od drugih kantona, za ZDK dobro je činjenica da su svi testirani ljudi koji su bili u karantinu negativni. Mi nemamo nijednu pozitivnu osobu, koja je otpuštena iz karantina”, kazao je Jupić, koji napominje da sve to govori da su bili uspješni u svim aspektia osiguranja rada tih karantina.

Jupić je najavio da će uskoro biti kompletirana i PCR laboratorija u Općoj bolnici Tešanj.

Zenit.ba