Home » Skomorac: Veliki problem nam je nedostatak kvalitetnog medicinskog osoblja

Skomorac: Veliki problem nam je nedostatak kvalitetnog medicinskog osoblja

Šesnaest respiratora koje je uvezla firma Srebrena malina, stigli su prošle sedmice i u Zeničko-dobojski kanton.

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, kazao je za N1, da je u Kantonalnu bolnicu raspoređeno 12 respiratora, a četiri u bolnicu u Tešanj.

“Sljedeći korak je verifikacija respiratora, to je što čekamo kako bi se stavili u funkciju na mjestima gdje je to moguće”, naveo je.

Kazao je i da znaju da se radi o respiratorima koji nisu za intenzivne njege i da ne pružaju ono što pružaju neke druge vrste respiratora, ali da će tražiti načina da im nađu primjenu.

“Vidjet ćemo kad prođemo sve procedure na koji način će oni biti upotrebljeni”, dodao je dr. Skomorac.

U Kantonalnoj bolnici Zenica, epidemiološka situacija je nepovoljna, naveo je.

  U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

“Imamo veliki broj slučajeva i hospitaliziranih pacijenata, i većina treba kisik, a koji se pokazao kao pravi lijek u ovoj situaciji. U ovom trenutku imamo dovoljan broj respiratora za sve pacijente kojima oni trebaju. Imamo 10 respiratora i oni su u svakom trenutku na raspolaganju pacijentima”, istaknuo je.

Veliki problem im je, kako je naveo, nedostatak kvalitetnog medicinskog osoblja koji mogu koristiti respiratore.

“Govorim o anesteziolozima, prije svega. I u pandemiju smo ušli sa tim problemom. Nije problem broj respiratora, već ljudi koji ih mogu opsluživat”, kazao je, i dodao:

“Kadar sa biroa nije iskusan, niti može da zamijeni one ljude koji znaju svoj posao. Radi se o mladim ljudima, neiskusnima, a sa druge strane o vrlo teškim pacijentima”.

Autor: N1