Home » Skup podrške Mahmuljinu u Zenici: Žrtva ne može biti zločinac

Skup podrške Mahmuljinu u Zenici: Žrtva ne može biti zločinac

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici organizovan je skup podrške Sakibu Mahmuljinu zbog nepravomoćne presude od 10 godina zatvora jer nije spriječio ratne zločine na području Vozuće i Zavidovića.

Više stotina boraca i građana Zenice, kao i drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića kako bi Sudu BiH poručilo da Sakib Mahmuljin nije sam te da je njegova presuda neprimjerena u odnosu na presude zločincima za dokazane genocide.

“Izjednačavanjem krivice se dezavuišu zločini u Srebrenici, etničko čišćenje u Vozući i Istočnoj Bosni, ubijanje djece u Sarajevu i Prijedoru, kao i širom BiH. Pravda nije zadovoljena u bezbroj primjera, posebno kada je riječ o Mahmuljinu i kada se govori o prvostepenoj presudi. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena i da žrtva ne može biti zločinac”, kazao je pukovnik Haris Ćatić, jedan od ratnih komandanata zavidovićkih brigada.

S druge strane poručili su i da je presuda Sakibu Mahmuljinu u odnosu na presudu Biljani Plavšić, koja je osuđena na 11 godina zatvora za dokazani genocid, apsurd.

Predsjednik Organizacije dobitnika najvećih ratnih priznanja Alija Redžić je kazao da se, ne potcjenjujući žrtvu, u ovom slučaju u odnosu na druge ipak radilo o 52 vojnika.

“Ovdje sve treba dobro ispitati. Po Bosni i Hercegovini imamo grobnice u kojima po 800-900 ubijenih ljudi, kao i presudu prema kojoj je Biljana Plavšić osuđena za genocid jednako kao neko za 52 vojnika. Ovo nije dobro, ljudi”, poručio je Redžić.

S današnjeg skupa poručeno je da se daje podrška Sudu BiH koji treba saslušati sve svjedoke, koji neće imati različita svjedočenja, te da presuda u konačnici treba biti čista bez uplitanja politike.

Autor: klix.ba/E.Mehić