Home » Skupština potvrdila Odluku o dodjeli Plakete ZDK rahmetli Husejinu Smajloviću

Skupština potvrdila Odluku o dodjeli Plakete ZDK rahmetli Husejinu Smajloviću

Nakon što je usvojen dnevni red 31. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, u sklopu koje će biti održana i svečana sjednica povodom 29. augusta- Dana ZDK, zastupnici SDP-a Munib Husejnagić i Senaid Begić te Samir Lemeš iz DF-a izrazili su nezadovoljstvo što se Dan ZDK-a obilježava na ovakav način i retroaktivno.

Reagirao je zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Skupštine ZDK Iva Tadić, koji je istakao kako nije smatrao da će se politika uvući u ovom slučaju, kada trebaju nagraditi zaslužne. Potpredsjednik Skupštine iz SDA-a, Jasmin Duvnjak, konstatirao je kako je reakcija opozicije suvisla, ali nije i principijelna.

Predsjedavjuća Draženka Subašić i Radno predsjedništvo SZDK (Foto: Direktno.ba)
Predsjedavajuća Draženka Subašić i Radno predsjedništvo SZDK (Foto: Direktno.ba)

-I prošle smo godine Dan ZDK-a obilježavali 31. augusta- podsjetio je Duvnjak, koji je dodao kako je već postalo uobičajeno da se značajni datumi obilježavaju naknadno, jer je neko „otišao na skijanje“ pa mu se ne uklapa u planove.

Replicirao je zastupnik Lemeš, koji je kazao da je primjedba neprimjerna, jer oni nisu imali primjedbu zbog datuma, nego što se retroaktivno obilježava i Program obilježavanja Dana ZDK. Zastupnik A-SDA Amir Ganić najavio je da će, zbog metodoloških grešaka u pripremi ove sjednice, biti suzdržani, a da će zatražiti da se promijeni datum obilježavanja Dan ZDK-a, jer istog dana Visoko slavi Dan općine. Visočaci su znatno ranije ovaj datum proglasili Danom općine.

Međutim, tek natpolovičnom većinom, sa 18 glasova za, 10 suzdržanih i tri protiv, Program obolježavanja Dana ZDK ipak je usvojen. Nakon toga je usvojena i Odluka o dodjeli Plakete ZDK-a, posthumno rahmetli zeničkom gradonačelniku Husejinu Smajloviću. Rahmetli Smajlović je bio i sekretar te predsjedavajući Skupštine ZDK. Ovakvu su odluku, sa samo pet suzdržanih glasova, zastupnici i podržali.

Premijer uručio priznanje sinu rahmetli Smajlovića
Premijer Galijašević je uručio priznanje sinu rahmetli Smajlovića

Svečana sjednica, kojoj prisustvuje i sin rahmetli Smajlovića, Igbal, koji je i primio priznaje koje je zaslužio njegov rahmetli otac. Sjednici je prisustvovao i v.d. gradonačelnika Zenice mr. Selver Keleštura, počela je intoniranjem bh. himne. Prigodni govor održao je premijere Vlade ZDK Miraleme Galijašević, koji je svema čestitao Dan ZDK-a.

-Želim da Vam se zahvalim za ovo priznaje, za sve što je moj rahmetli babo radio- kazao je Igbal Smajlović.

Redakcija