Home » Skupština SBK: Saglasnost za nabavku CT uređaja i RTG aparata

Skupština SBK: Saglasnost za nabavku CT uređaja i RTG aparata

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) dala je saglasnost za izdavanje bankarskih garancija za nabavku dva CT uređaja za bolnice u Travniku i Novoj Biloj, digitalnog RTG aparata za Bolnicu za plućne bolesti TBC u Travniku, te dva uređaja za zbrinjavanje infektivnog otpada.

Radi se o investiciji od 1,2 miliona maraka za dva CT i jedan RTG uređaj, te 500.000 KM za uređaje za zbrinjavanje opasnog infektivnog otpada, od čega će jedan biti smješten u Travnik, a drugi je namijenjen Vrbaskoj regiji.

– Pacijentima će to osigurati sigurnu dijagnostiku, a liječnicima lakšu procjenu zdravlja ljudi, dok ćemo i eliminisati liste čekanja. U principu, trenutno je lista čekanja za CT u bolnici u Travniku sve dok se ne nabavi novi uređaj, dok se u bolnici u Novoj Biloj na CT čeka tri do četiri mjeseca – kazao je Feni ministar zdravstva SBK Nikola Grubešić.

Skupština je danas usvojila i zaključak zastupnika Senada Selimovića (SDP) da Vlada SBK-a razmotri i mogućnost nabavke CT uređaja za jednu od bolnica u Vrbaskoj regiji, te da o tim mogućnostima izvijesti zastupnike na nekoj od narednih sjednica Skupštine.

Na današnjoj sjednici mogle su se ponovno čuti i rasprave zastupnika o položaju medicinskih uposlenika u SBK-u i o trendu njihovog napuštanja BiH i odlaska u inostranstvo.

Grubešić je Feni rekao da iduće sedmice očekuje zvanične podatke iz javnih zdravstvenih ustanova u SBK-u o tome koliko je njihovih uposlenika otišlo u inostranstvo.

– Nažalost, i mnogo organiziranije zemlje u okruženju nemaju detaljnu evidenciju o broju medicinskog kadra koji je otišao u inostranstvo. Međutim, i kada dobijemo informacije bojim se da će to biti samo jedan mali dio onih koji su otišli, jer će, prema nekim informacijama, Njemačkoj nedostajati oko 240.000 zdravstvenih uposlenika – naglasio je on, ističući da će Vlada nastojati osigurati bolje uvjete rada medicinskih radnika.

Na pitanje kako napreduju pregovori sa sindikatima o zaključivanju granskog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva u SBK-u, Grubešić je rekao da su pregovori tek otvoreni, ali da sindikati nisu pristali na prijedlog o sedam i pol sati dnevnog radnog vremena, fiksnim koeficijentima, te povećanju satnice sa dvije na 2,10 KM.

(FENA) G.P.