Home » Skupština ZDK: Nova većina nastavila prekinutu konstituirajuću sjednicu i izabrala predsjedavajućeg

Skupština ZDK: Nova većina nastavila prekinutu konstituirajuću sjednicu i izabrala predsjedavajućeg

Nakon što je predsjedavajući Skupštine ZDK iz prošlog saziva Ćazim Huskić prekinuo sjednicu i 17 zastupnika napustilo istu, nova većina okupljena oko SDP, BHI-KF, DF, Narod i pravda i jedna zastupnica NES-a nastavili su sjednicu i izbor rukovodstva Skupštine ZDK.

Poslije dvosatnih konsultacija novoformirana većina je nastavila sjednicu, a sjednicom je predsjedavao najstariji prisutni zastupnik Vinko Marić.

Nakon nastavka privremena Komisija za izbore i imenovanje koja je u krnjem sastavu (četiri od sedam članova) je sa glasovima Mladena Simića, Gorana Bulajića, Amre Babić i Alena Kapkovića dostavila prijedlog rukovodstva Skupštine ZDK prisutnim zastupnicima.

Iako Klub Bošnjaka nije predložio kandidata za rukovodstvo Skupštine ZDK, tačnije jedini kandidat na Klubu Bošnjaka Behija Kulović (Naša stranka) nije dobila potrebnu većinu glasova, dio Komisije za izbor i imenovanje je predložio Behiju Kulović prisutnim zastupnicima i oni su sa 18 glasova za izglasali Behiju Kulović u rukovodstvo Skupštine ZDK i ista je po odluci prisutnih imenovana.

Ranije, ispred Kluba Hrvata u rukovodstvo Skupštine je predložen Dejan Kovačević (Narod i pravda) i Goran Bulajić (DF).

Za predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa svih 18 glasova prisutnih izabran je Dejan Kovačević, dok su zamjenici predsjedavajućeg Goran Bulajić i Behija Kulović.

Legalnost ovih odluka je pod upitnikom jer nastavku sjednice nisu prisustvovale stručne službe Skupštine ZDK, kao ni sekretar Skupštine.