Home » Skupština ZDK: Usvojena Odluka o privremenom finansiranju, povučeni planovi ZZO i SZZ ZDK za 2023. godinu

Skupština ZDK: Usvojena Odluka o privremenom finansiranju, povučeni planovi ZZO i SZZ ZDK za 2023. godinu

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas glasovima svih prisutnih zastupnika Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2023. godine.

Po ovoj odluci, Vlada će u prva tri mjeseca naredne godine imati na raspolaganju 93.443.913 KM, jer je spomenuta odluka kreirana na osnovu budžetskih priliva u prvih šest mjeseci ove godine.

Skupština je prethodno danas usvojila i drugu ovogodišnju izmjenu i dopunu Budžeta čime su se stvorili svi potrebni uslovi za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim u institucijama tog kantona, a koja se po Uredbi Vlade Federacije BiH može isplatiti do kraja tekuće godine.

Rebalansirani Budžet ZDK-a za ovu godinu iznosi 497.427.671 KM, a nakon usvojenog rebalansa, oko 2.000 zaposlenih koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a prekinulo je proteste ispred zgrade Vlade i Skupštine.

Zastupnici su danas trebali usvajati i finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe zapošljavanja ZDK za 2023. godinu sa odlukama o izvršenju tih planova, ali je premijerka Amra Mehmedić nakon jednosatne pauze sa dnevnog reda povukla predloženi finansijski plan JU SZZZDK.

Uslijedila je nova pauza od pola sata, a koju je zatražio predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost BiH Omer Škaljo. Škaljo je ujedno i direktor ZZOZDK, a upravo se nakon povlačenja s dnevnog reda Finansijskog plana JUSZZDK, trebalo raspravljati te usvajati Finansijski plan ZZOZDK, ali je premijerka Mehmedić nakon ove pauze, s dnevnog reda povukla i finansijski plan ZZOZDK.

Planirani prihodi budžeta SZZDK u prijedlogu iznose 25.851.634 KM, a ZZOZDK 247.595.351 KM.