Home » Skupština ZDK: Usvojene odluke o privremenom finansiranju ZZO i SZZ ZDK-a za period januar-mart 2023.

Skupština ZDK: Usvojene odluke o privremenom finansiranju ZZO i SZZ ZDK-a za period januar-mart 2023.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas većinom glasova odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOZDK) te Odluku o privremenom finansiranju Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK (SZZZDK) za period 01.01. do 31.03.2023. godine.

Usvajanje ovih dokumenata, koje je premijerka Amra Mehmedić povukla s dnevnog reda prednovogodišnje sjednice Skupštine održane 28. decembra, kada je usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a u iznosu pd 93.433.000 KM, bile su i jedine dvije tačke dnevnog reda današnje sjednice.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Alija Ogrić izrazio je negodovanje te tražio objašnjenje zašto je s dnevnog reda prethodne sjednice skinut Finansijski plan ZZOZDK, jer je taj dokument prošao kompletnu proceduru.

-Ova vlada nije imala dovoljno vremena niti je učestovala u izradi ovih dokumenata, a budući da je SZDK na sjednici prošle sedmice usvojila Odluku o privremenom finansiranju ZDK, smatrali smo potrebnim da tačke povučemo i da se uskladimo s Budžetom ZDK – pojasnila je premijerka Mehmedić.

Najavila je kako će “intenzivno raditi u narednom periodu” da što prije donesu kantonalni budžet te finansijske planove za ove dvije ustanove.

Zastupnik Ramo Isak (NES) je objasnio da privremeno finansiranje zapravo nema nikakve veze sa finansijskim planom i da služi za tekuće obaveze.

Bivši premijer ZDK-a Mirnes Bašić tražio i odgovor od direktora Ante Pešića da li će se išta promijeniti u tom dokumentu, u odnosu na dokument koji je povučen s prethodne sjednice.

– Ništa se ne bi promijenilo – kazao je Pešić, koji je napomenuo i da je dokument usvojen, da sva namjenska sredstva koja dobiju, moraju uvrstiti u Finansijski plan. SZZDK, dodao je, nije budžetski korisnik, odnosno ne finansira se iz Budžeta ZDK, pa samim tim i “ne utiče na budžet ZDK-a”.

Bašić je isto pitanje postavio i za direktora ZZOZDK Omera Škalji, koji je ujedno i zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH.

-Nažalost, nismo usvojili plan i zdravstvene ustanove su ušle u probleme, jer nisu mogle ispoštovati svoje krajnje korisnike kada je u pitanju davanje usluga za 329.000 korisnika na području ZDK-a. Dvanaest domova zdravlja, pet instituta, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, nisu mogle raditi kvalitetne usluge prema krajnjim korisnicima – istakao je Škaljo.

Navodi da su 90 posto tog plana “fiksne stavke” koje se rade u skladu s federalnim zakonom i normativima i standardima te se na takav način “vrši raspodjela prema zdravstvenim ustanovama na području ZDK-a kojih ima 19”.

-Određene stvari koje će eventualno biti promjenjive ovise od određenih komisija, podzakonskih akata u Ministarstvu zdravstva, ZZOZDK, domovima zdravlja, upravnim odborima, direktorima domova zdravlja i instituta. Ovo je kompleksan proces i kao takav nije jednostavan. Još jednom ponavljam, načinjena je šteta krajnjim korisnicima, osiguranim licima na području ZDK-a. Na ovaj će način zdravstvene ustanove biti uskraćene, odnosno krajnji korisnici, za određen dio sredstava do 31. marta – upozorava Škaljo.

Ovi finansijski planovi koje su usvojili upravni odbori te prethodna Vlada, planirali su prihode u budžetu SZZ ZDK u iznosu od 25.851.634 KM, a ZZOZDK u iznosu od 247.595.351 KM. U toku tromjesečnog privremenom finansiranja, SZZ ZDK na raspolaganju će imati 4.788.563 KM, a ZZOZDK 54.322.105 KM.