Home » Slobodna Bosna: Bankarska afera u RS-u ravna je pljački Agrokomerca!

Slobodna Bosna: Bankarska afera u RS-u ravna je pljački Agrokomerca!

Republiku Srpsku potresa velika bankarska afera koja je po razmjerama finansijske štete ekvivalentna prijeratnoj aferi “Agrokomerc” a koju čelnik RS-a Milorad Dodik po svaku cijenu nastoji minimizirati i zataškati a njene aktere proglasiti žrtvama antisrpske zavjere iz Sarajeva. U akciji kodnog naziva ”Lavina” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sredinom protekle sedmice nekoliko osoba osumnjičenih da su oštetile Bobar banku i bankarski sektor RS za višemilionski iznos a među uhapšenima je i Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS.

Slobode je lišeno deset osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Navedene osobe sumnjiče se da su kao pripadnici zločinačkog udruženja počinile niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenje procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je akciju SIPA-e, koja je, kako je rekao, „pokazala bespotrebnu manifestaciju sile i političku obojenost u cjelini“ naglasivši kako je potpuno uvjeren da su zaposleni u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i u Investiciono-razvojnoj banci radili u skladu sa zakonom.

Dodik je naglasio da SIPA nastavlja, pogotovo nakon što su je preuzeli kadrovi SDS-a, da paradira po Republici Srpskoj, sprovodi silu i pokušava da to sve podvede pod neko zakonsko djelovanje.

Predsjednik RS-a kaže kako je potpuno uvjeren da su zaposleni u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i u Investiciono-razvojnoj banci svoj posao radili u skladu sa zakonom i da tu nema nikakvih elemenata odgovornosti ni krivice.

“Ovo najbolje govori kako se zloupotrebljavaju agencije. Ovo je djelo pojedinih medija iz Republike Srpske i opozicionih političara koji nerijetko, zloupotrebljavajući ove institucije, pokušavaju da se obračunavaju sa Republikom Srpskom”, rekao je Dodik.

„To radi direktor SIPA-e koji je iz Republike Srpske i koji je kadar SDS-a čije naloge izvršava, to je udarac na političku, institucionalnu i finansijsku poziciju Republike Srpske. Oni žele da uruše i devastiraju čitav bankarski sistem u Republici Srpskoj, a svima je jasno na primjeru Pavlović banke da nisu imali nikakvog razloga da to urade”, rekao je Dodik.

U istom danu u kome je Dodik rigao vatru na državni Agenciju za istrage i zaštitu zbog akcije u kojoj „žele da uruše i devastiraju čitav bankarski sistem u Republici Srpskoj“, objavljeni su zvanični podaci o zastrašujućim gubicima bankarskog sektora RS-a u 2015. godini, kao i podaci o stvarnim razmjerama pljačke u Bobar banci u ukupnom iznosu od oko 300 miliona KM!

Prema oficijelnim podacima Agencije za bankarstvo RS, na čijem je čelu uhapšena Slavica Injac, a u čiji rad Dodik ima bezgranično povjerenje, komercijalne banke u RS-u u protekloj godini zabilježile su gubitak od 79 miliona KM.

Poslovni rezultat banaka u RS-u u prošloj godini najgori je u posljednjih pet godina. Poslovanje banaka drastično je pogoršano i u odnosu na 2014. godinu, kada su ostvarile profit od 28,1 miliona KM.

Bankarski sektor RS čini devet banaka, a prema podacima Agencije za bankarstvo RS, u 2015. godini šest ih je poslovalo pozitivno. Njihova zajednička dobit prije oporezivanja iznosila je 66,7 mil KM, no tri banke su poslovale s gubitkom u iznosu od 138,7 mil KM, pa je ukupni rezultat bankarskog sektora katastrofalan – iskazani poslovni gubitak iznosi 79,1 milion KM.
Rekordni gubici komercijalnih banaka u RS-u ostvareni su u istoj godini u kojoj su komercijalne banke u Federaciji BIH poslovale najbolje nakon rata, s neto profitom u iznosu od 149 miliona KM!

Već sama činjenica da u isto vrijeme u istoj državi, dva entitetska bankarska sektora bilježe dijametralno različite finansijske pokazatelje, dovoljna je da se upali alarm na uzbunu.

Tim prije što je samo dan nakon akcije SIPA-e objavljen podatak da ukupna šteta nastala propašću Bobar banke iznosi ravno 300 miliona KM! Mediji pod Dodikovom kontrolom objavili su integralni spisak firmi, fondova i institucija kojima je u Bobar banci ostalo zarobljeno 130 miliona KM: Fondovi kojima upravlja IRB RS 13.660.949,61, Elektroprivreda RS i zavisna preduzeća oko 8,1 miliona KM, Elektroprivreda HZHB oko 5 miliona KM, Garantni fond RS oko 5,5 miliona KM, Grad Trebinje oko 5,2 miliona KM, Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta oko 14,7 miliona KM, Vlada Brčko Distrikta BiH oko 2,5 miliona KM, Hercegovačka banka u likvidaciji oko 4,7 miliona KM, Javni fond za dječiju zaštitu RS oko 2,1 milion KM, JU Zavod za zapošljavanje RS Pale oko 12,3 miliona KM, Lutrija RS oko 2 miliona KM, Ministarstvo fiinansija i trezora RS oko 9,5 miliona KM, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS oko 2 miliona KM, Bor banka Sarajevo oko 2,5 miliona KM, Petrol BH Oil Company oko 5 miliona KM, Privredna banka Sarajevo oko 3,1 miliona KM, itd, itd.

Ako se zbroje poslovni gubici bankarskog sektora RS u 2015. godini s nestalim depozitima i neizmirenim dugovima Bobar Banke, dobije se zastrašujući iznos od 400 miliona KM, što je u finansijskom pogledu usporedivo jedino s prijeratnom aferom Agrokomerc, kada je uprava tog preduzeća, na čelu s Fikretom Abdićem, izdavala mjenice bez pokrića u iznosu od oko 400 miliona njemačkih maraka.

Razlika je samo u tome što je u aferi Agrokomerc stradala cijela uprava preduzeća predvođena Abdićem, ali i golemi dio tadašnjeg komunističkog establišmenta, predvođen Hamdijom i Hakijom Pozdercem, dok aktuelni režim u RS-u na čelu s Dodikom čini sve da aktuelnu bankarsku aferu minimizira i zataška, odgovorne abolira a sve one koji ukazuju na problem proglasi neprijateljima i rušiteljima bankarskog sektora i svih institucija Republike Srpske.

Slobodna Bosna