Home » SLOBODNA BOSNA: “Vrela” zima u ZDK

SLOBODNA BOSNA: “Vrela” zima u ZDK

Trakavica oko formiranja vlasti u ZDK se nastavlja. Nakon što je data načelna podrška mandataru iz redova SDP, Mehmedu Bradariću, krenuli su i dugo očekivani razgovori oko raspodjele resora.

S obzirom da su apetiti pojedinih stranaka veliki, SDP i NB nude „genijalno“ rješenje preko leđa poreskih obveznika. To rješenje je formiranje još jednog ministarstva. Tako bi Vlada ZDK po novom prijedlogu, umjesto premijera i 10 ministarstava, sada imala premijera i 11 ministarstava, a sve kako bi se ispunila želja Nezavisnog bloka da sa 4 zastupničke ruke zaposjedne 3 ministarske pozicije!

Ovome se oštro protive druge političke stranke jer ne žele ući u formiranje vlasti sa povećanim troškovima funkcioniranja Vlade.

Situacija je postala nešto jasnija kada se uz BH blok, koji čine SDP, DF i Naša stranka, formirao i „blok centra“ predvođen SBB-om koji čine A-SDA, Stranka za BiH i samostalni zastupnici (ukupno 7 zastupnika). Cilj ovog centrističkog bloka je veoma jasan – izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda u DN PFBiH, ali i jačanje pregovaračkih pozicija u odnosu na zajedničko neformalno djelovanje SDP-a i NB.

Ono što dodatno komplikuje političku scenu u ZDK su pregovori koje sa SDA vode SDP i DF. Nakon što se uvidjelo da Kasumović ne upravlja zastupnicima Nezavisnog bloka, što se najbolje pokazalo prilikom usvajanja budžeta u Federalnom parlamentu, kada su svi zastupnici NB glasali različito, SDA je prekinula svake kontakte i pregovore koje je inicirao Kasumović. Tim prije što je prijetila pobuna u redovima SDA ZDK koji nikako ne žele saradnju sa Kasumovićem. Poznato je da je inicijator pregovora i uvođenja Kasumovića u vlast bio Šemsudin Mehmedović iz Tešnja. Njegova saradnja sa Kasumovićem je dobro poznata, a uvođenjem aktuelnog gradonačelnika Zenice u vlast sa SDA bi se, osim preuzimanja kantonalne organizacije SDA u ZDK, zadao i snažan udarac Izetbegovićevoj namjeri da konsoliduje SDA na narednom kongresu.

  Izlaznost na biralištima ZDK-u najveća u Olovu 57,09 te u Visokom 57,02, a u Zenici 52,70 posto

Iz toga razloga odvijaju se i pregovori na relaciji SDA i SDP, ali i SDA i DF. Ostaje nejasna uloga SBB, koji je već pokazao svoje namjere u Tuzlanskom kantonu, ali i na nivou Federacije pa i BiH. Iako su osnivanjem bloka centra u ZDK uzeli učešće u formiranju većine, jasno je iz primjera u Tuzli, da Radončiću nije stalo do kantonalnih nivoa vlasti i da je njegova pažnja usmjerena samo na federalni i državni nivo.

U svakom slucaju, ZDK čeka „vrela“ zima.

SLOBODNA BOSNA

Tags