Home » Smajić: ZDK u bh. izvozu učestvuje s 26,39 odsto

Smajić: ZDK u bh. izvozu učestvuje s 26,39 odsto

Na 50. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju je u odsustvu premijera Miralema Galijaševića vodio ministar poljoprivrede i premijer po ovlaštenju Himzo Smajić, između ostalog usvojen je i Izvještaj o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu, koja je, kako je istakao Smajić, bila i prva mandatna godina nakon Općih izbora 2014.

Ova je Vlada ZDK stupila na dužnost početkom marta prošle godine, ali je ljetos doživjela rekonstrukciju, u sklopu koje su trojicu ministara Demokratske fronte-Željko Komšić zamjenili ministri SBB-Fahrudin Radončić. Smajić je dodao kako rekonstrukcija nije utjecala na rad Vlade ZDK, koja je s novim ministrima nastavila raditi u istom ritmu.

Smajić: Povećan broj zaposlenih
Smajić: Povećan broj zaposlenih

-Industrijska proizvodnja u ZDK-u, nakon poplava 2014., tokom prošle godine bilježi blagi oporavak. Sanirane su štete od poplava, a izvezeno je roba u vrijednostin od 1.647.000.000 KM. ZDK je prošle godine u ukupnom izvozu BiH učestvovao sa 26,39 odsto- konstatirao je Smajić, koji je dodao kako je na kraju 2015. godine broj nezaposlenih u ZDK-u bio 69.290 ili 1,66 odsto manje nego godinu ranije, dok je u isto vrijeme broj zaposlenih bio 71.518 ili 1,73 odsto više nego u isto vrijeme godinu ranije. Broj umrlih je za 65 bio veći od broja rođenih u ZDK-u tokom 2015.

Minstar za boračka pitanja Fahurudin Čolaković je istakako kako je prošlogodišnji Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u oblasti malinarstva dao dobre rezultate te da su zadržali isti program, ali su ga proširili i na podsticaj otvaranja sopstvenog biznisa, dok su Programom poticaja upošljavanja pripadnika braniteljske populacije predviđene subvencije privrednim subjektima koji se odluče zaposliti člana boračke populacije na period od 24 mjeseca.

Čolaković: Podsticaji zapošljavanja boraca daju rezultate
Čolaković: Podsticaji zapošljavanja boraca daju rezultate

-Svaki privrednik koji zaposli člana boračke populacije sa višim, srednjim ili nižim stepenom obrazovanja dobit će podsticaj od 6.000 KM u obrocima, a za visokoobrazovanog 7.200 KM- najavio je ministar Čolaković.

Za samozapošljavanje boraca predviđen je podsticaj od 3.000, dok će za otvaranje firme biti odobreno 7.000 KM. Za oba su programa predviđeni iznosi od po 540.000 KM, ali će, ako se bude ukazala potreba, biti moguće preusmjeravati novac iz jednog u drugi program.

Redakcija