Home » Smajlović: Zeničani su dosanjali 40- godišnji san

Smajlović: Zeničani su dosanjali 40- godišnji san

Današnjim svečanim otvaranjem kod fontane na prvom od devet rondoa, na sjevernom ulazu u Grad, zavnično je okončana izgradnja prve faze, gradske dionice Glavne gradske magistrale u Zenici (GGM) koja je zvanično počela 26. marta 2012. godine.

Projektom, koji je kao ideja nastao još davne 1982. godine, Grad Zenica dobila je modernu i brzu gradsku saobraćajnicu, kojom će, kada bude okončana druga faza, omogućiti povezivanje južnog i sjevernog dijela grada sa koridorom 5C i magistralnom cestom M17.

Smajlović: Trebalo je vremena da se stvari pokrenu
Smajlović: Trebalo je vremena da se stvari pokrenu

-Neizmjerno smo zahvalni svima Vama koji ste došli da zajedno obilježimo završetak radova na projektu GGM-a… To Vam Zeničanke i Zeničani ne bi smjeli ili trebali zaboraviti- kazao je u vrlo emotivnom govoru gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović.

On je dodao da se o ovom projektu pričalo unazad 40- tak godina, ali da je zbog vjekovnog straha od moguće ili umišljene reakcije nekog ko dolazi, odnekle.

-Pokazalo se, niti je bilo nekog niti je dolazio odnekle, niti je bilo reakcije. Bio je to dobro osmišljen višedecenijski izgovor za nerad, za nehtjenje, za neopravdani strah. Mi ni danas, kada radove na njenoj izgradnji okončavamo, ne želimo staviti tačke na te priče- poručio je Smajlović, koji se zahvalio svima koji su pomogli i učestvovali u realizaciji izgradnje GGM-a.

Prije svega Kraljevini Saudijsko Arabiji, čiji je Razvojni fond 2011., a na osnovu saglasnosti tadašnjeg Općinskog vijeća Zenice iz 2009. godine, dodijelio povoljan kredit od 25 miliona USA dolara.

Svečanosti su prisustvovali i saudijski ambasador u BiH Hani Abdullah M. Mominah te ispred Saudijskog fonda za razvoj Muhammed Al-Dalilan, koji su sa Smajlovićem svečano i presjekli vrpcu za otvaranje GGM-a. Mominah i Al-Dalilan su izrazili zadovoljstvo što su u mogućnosti da svjedoče završetku ovako velikog projekta za Zenicu te su istakli kako nisu imali dileme kada je trebalo odobriti ovaj kredit, jer su znali da pomažu svoju braću u BiH i bh. narod svih nacionalnosti.

Heleg: GGM će olakšati saobraćaj kroz grad
Heleg: GGM će olakšati saobraćaj kroz grad

-GGM će povećati kapacitet i propusnu moć pomoćnih i veznih gradskih saobraćajnica te sve saobraćajnice povezati u jednu cjelinu, koja de omogućiti da se saobraćaj ravnomjerno rasporedi i disperzuje po gradu- kazao je izvršni direktor Izvršne agencije GGM-a Mirsad Heleg. Tokom gradnje GGM-a obnovljena je kompletna komunalna infrastruktura duž trase, uključujući zamjenu instalacija…

On je dodao kako je novi život udahnut i trima gradskim bulevarima, koji izlaze na rijeku Bosnu, uz koje je izgrađena i biciklistička staza. GGM se satoji iz dva dijela: iz gradske i prigradske dionice. Gradska dionica dužine 3,25 km, a prigradska će, kada bude izgrađena, biti dužine 4,6 km. Konzorcij koji je učestvovao u gradnji GGM-a predvodio je „Euroasfalt“ Sarajevo, a još su sudjelovala preduzeća „ŽGP“ Sarajevo, „Almy Transport“ Zenica, GP „Put“ Sarajevo, „JATA“ Srebrenik i „Deling“ Tuzla.

JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica formiralo je Izvršnu agenciju GGM-a, koja je vodila kompletan tehnički, pravni i finansijski aspekt realizacije projekta u ime i za račun Grada Zenica. GGM počinje na kružnom toku kod Stacionara Zenica, na raskrsnicama Bulevara Kralja Tvrtka i Ulice Zmaja od Bosne te saobraćajnice koja dolazi sa petlje Blatuša, a završava na kružnom toku Bojin vir, koji je raskrsnica Bulevara Eze Arnautovića i Ulice Sarajevska.

Redakcija