Home » Socijalni dan / Visočki srednjoškolci klupe zamijenili radnim mjestima: Iskustvo koje mlade kroz praksu podučava budućnosti

Socijalni dan / Visočki srednjoškolci klupe zamijenili radnim mjestima: Iskustvo koje mlade kroz praksu podučava budućnosti

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhe finansiranja omladinskih projekata. Ovim projektom svi uče i svi dobivaju.

Piše: Ajla Čaušević za Visoko.co.ba

Upravo jedno takvo iskustvo doživjeli su ove sedmice visočki srednjoškolci, koji su imali priliku raditi puno radno vrijeme, a škole su omogućile svojim učenicima određeni vid praktične nastave. Također, velika pomoć bile su i kompanije koje su ulagale u mlade ljude i lokalnu zajednicu.

“Danas sam imala priliku raditi u Vispaku na Odjelu za pravne i opće poslove. Ovaj dan je bio ispunjen zanimljivim zadacima, a imala sam priliku upoznati ovu kompaniju kroz zakonske regulative i uvidjeti drugu, ozbiljniju stranu”, prokomentirala je kratko za portal Visoko.co.ba svoje učešće u Socijalnom danu Lamija Hašimović, učenica 4. razreda Gimnazije Visoko.

Ovakva vrsta iskustava stvara i dodatnu motivaciju za mnoge srednjoškolce u njihovom obrazovanju, kako bi stekli potrebna zvanja za obnašanje određenih funkcija. Za njih je to nezaboravno iskustvo u kojem uživaju i koje im pruža drugačiji pogled na budućnost koja ih očekuje.

“Na radnom mjestu mi je bilo veoma uzbudljivo, radili smo punom parom. Doktorice zadužene za nas su bile prijatne te su sa zadovoljstvom prenijele svoje znanje nama. Radile smo puno radno vrijeme i doživjele nezaboravno iskustvo”, kazala nam je učenica trećeg razreda Ekonomske škole u MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko Berina Mušinbegović.

Srednjoškolci oduševljeni iskustvom: Saznali smo šta znači posao, u pravom smislu

Mnogi od srednjoškolaca koji učestvuju u ovom projektu ističu kako je ovo vrlo korisno iskustvo za njih i njihove kolege, te da im je drago da se iz godine u godinu projekt unapređuje.

Takvog je mišljenja i Faruk Sijerčić, učenik drugog razreda visočke gimnazije, kojem je ovo prvo iskustvo na projektu “Socijalni dan”. Kazao je kako je ovo za njega veoma važno iskustvo, s obzirom na njegove godine.

“Danas sam prvi put radio za Socijalni dan i to u novootvorenom visočkom kafiću Santorini. Shvatio sam da je ovaj posao veoma težak i smatram da je Socijalni dan veoma koristan, jer steknemo nova iskustva u raznim oblastima. Radujem se ovakvim iskustvima i u budućnosti”, dodao je Sijerčić.

Slično iskustvo imala je i njegova nešto starija gimnazijska kolegica Melika Redžić, učenica trećeg razreda, koja je ove godine radila u Javnom komunalnom preduzeću “Gradska groblja” u Visokom. Nju je posebno dojmilo iskustvo rada u javnom sektoru i na neobičnom mjestu, te je stekla izuzetno vrijedne pouke o radnicima ovog preduzeća koje svakog dana sreće na ulici.

  Skok bez aplauza u okviru kampanje borbe protiv nasilja nad ženama

“Svi znamo koja je prva asocijacija na spomen ovog radnog mjesta, u Gradskim grobljima, ali ispostiavilo se da je zapravo sasvim drugačije. Danas sam se upoznala sa održavanjem zelenih površina u našem gradu, pripremanjem nadgrobnih spomenika i samom organizacijom groblja. Mogu reći da posao nije nimalo jednostavan, ali se sa dobrom organizacijom, kakva je u upravi ove ustanove, sve može. Radnici su bili veoma ljubazni, gostoljubivi i osjećala sam se kao da tu radim deset godina”, istaknula je Redžić za Visoko.co.ba.

Njeno iskustvo sastojalo se iz rada u kancelarijama, ali i rada na terenu, te kaže kako je veoma zahvalna što je upoznala djelatnost za koje je mislila kako ih nikada neće moći obnašati u životu.

Ove godine Lokalni tim Visoko Asocijacije srednjoškolaca u BiH Visoko je imao tu čast da bude jedan od glavnih nositelja Socijalnog dana. Vispak, Gradska biblioteka, Kulturni centar “Altindag”, JKP “Gradska Groblja”, KSC “Mladost”, Zavičajni muzej Visoko, Santorini, Centar za socijalni rad, Caffe bar “Ime”, advokatske kancelarije, Bingo samo su neki od poslodavaca koji su danas pružili priliku srednjoškolcima da se okušaju u poslovima koji ih u budućnosti očekuju.

Iz Lokalnog tima Visoko istaknuli su zahvalnicu svim poslodavcima koji su srednjoškolcima pružili ovakvu priliku.

“Ove godine je naš grad bio grad nositelj Socijalnog dana, jer smo se prethodnih godina dosta dobro pokazali na državnom nivou. Mislim da smo svi bili zadovoljni radnim mjestima i iskustvom. Zahavaljujemo se svim ustanovama koje su nam ustupile mjesto i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju”, zaključila je za naš portal koordinatorica Lokalnog tima ASuBiH Lejla Ajdin.

Inače, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

*Tekst autorice Ajle Čaušević nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević