Home » Solak: FBiH će uskoro dobiti sistem za rano otkrivanje poplava

Solak: FBiH će uskoro dobiti sistem za rano otkrivanje poplava

Stručnjaci iz Japana uskoro će doći u Sarajevo kako bi pomogli u izračunavanju protoka rijeka i njihovih pritoka na području FBiH, ali i to koliko brzo raste vodostaj u vrijeme kiše.

Direktor Federalne civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je Patriji da će FBiH uskoro dobiti sistem, uz pomoću kojih će nekoliko dana ranije moći predvidjeti izlijevanje rijeka u slučaju obilnih padavina, što će doprinijeti smanjenju ljudskih žrtava ali i materijalne štete.

– Dovoljno će biti da nam kolege iz Hidrometeorološkog zavoda kažu količinu padavina, pa da mi iz Federalne uprave civilne zaštite možemo znati koliko će porasti vodostaj rijaka. Tako, ako znamo da ćemo u narednih nekoliko dana imati padavine od, recimo, 50 litara po metru kvadratnom na području Sarajeva, mi ćemo moći izračunati koliki će vodostaj rijeke Bosne biti u Visokom, koliki u Kaknju, u Maglaju i tako dalje. Tako ćemo vidjeti da li će se negdje rijeka izliti, i da li trebamo evakuisati stanovništvo iz tog područja – rekao je Solak.

– Mnogo je lakše kada ljude morate evakusati nego kada ih morate spašavati iz poplavljenih područja. Zbog razvijenog sistema ranog otkrivanja poplava i klizišta, u Japanu se svake godine smanjuje broj žrtava u prirodnim katastrofama, iako broj samih katastrofa raste – dodaje Solak.

Njemački istraživači upozorili su da bi BiH i susjedne zemlje poplave mogle pogađati i u budućnosti. Oblaci iznad regiona su u 2014. godini stajali neobično dugo iznad područja, iz njih je danima lila kiša, što je uzrokovalo poplave u BiH, Srbiji i u Hrvatskoj. Ali, to bi se moglo dešavati i u budućnosti. U 2014. godini šteta od poplava u BiH premašila je četiri milijarde KM.

Ukoliko bi Bosna i Hercegovina uspjela razviti sistem ranog otkrivanja porasta vodostaja rijeka, veliki broj poplava mogao bi biti spriječen, piše Patria.

NAP