Home » Spas u zadnji čas: Konverzija u konvertibilnu marku 5.200 kredita u švicarskim francima

Spas u zadnji čas: Konverzija u konvertibilnu marku 5.200 kredita u švicarskim francima

Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke danas je usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, uz zaključak da može poslužiti za izradu prijedloga zakona.Nacrt predviđa konverziju po kursu koji je važio u trenutku zaduženja, uz kamatnu stopu od pet posto.

Sve stranke koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podržale su ovaj nacrt zakona. “Za” je glasalo 79 zastupnika, a samo jedan od prisutnih bio je protiv.

To znači da će banke morati za korisnike kredita u švicarskim francima napraviti anekse ugovora i kredite prebaciti u konvertibilne marke.

Ovaj prijedlog ad hoc parlamentarne komisije za ispitivanje plasmana kredita u švicarskim francima ranije je odbacila Vlada Federacije BiH, navodeći da bi “mogao dovesti do pravne nestabilnosti i izložiti riziku federalni budžet“.

Ukoliko Federalni parlament usvoji ovaj zakon, zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da kao član Vlade Federacije BiH neće snositi odgovornost.

– Zastupnici bi trebali preuzeti odgovornost odnosno implikacije, koje takav zakon može donijeti ako se usvoji – izjavila je Milićević novinarima na današnjoj sjednici doma.

Tokom razmatranja nacrta zakona, konstatirano je da će ga podržati klubovi poslanika SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, kao i stranački klubovi opozicije Demokratska fronta i SDP BiH.

U cilju rješavanja nepoželjne situacije za korisnike kredita i njihove obitelji, ministrica je navela da je Vlada Federacije BiH pokušavala napraviti koordinaciju između agencije, banaka i korisnika kredita to jest “vratiti tu priču u institucije, koje mogu početi razrješavati taj problem“.

– U očitovanju Vlade, mi vraćamo taj odnos banka-klijent. To je ono što se može riješiti. Vlada niti ima mehanizme niti ima bilo kakve mogućnosti uplest se u taj odnos – naglasila je Milićević.

O ovom pitanju nenadležnim su se oglasili Centralna banka BiH i Agencija za bankarstvo.

U to vrijeme, podsjeća, Zakon je dozvoljavao takve nepovoljne kreditne aranžmane, a “niko nije mogao predvidjeti nagli skok švicarskog franka“.

Nakon odobravanja nacrta zakona u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, članovi Udruženja “Švicarac” izrazili su nadu da je ovo početak rješavanja problema kredita u “švicarcima”.

– Usvojili smo u formi nacrta zakon kojim je cilj prije svega da se ispravi nepravda prema građanima, koja im je nanesena sklapanjem ovakvih ugovora s bankom – kazao je predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović.

Prema podacima Hypo Alpe Adria banke, u Bosni i Hercegovini je aktivno blizu 5.200 kredita u švicarskim francima.

(Faktor.ba)