Home » Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu

Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu

Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja, potvrđeno je za Detektor.

Spasojević se prošle sedmice nije pojavio na izricanju presude u predmetu u kojem je nepravomoćno osuđen za zločin protiv čovječnosti i učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu, sa Milomirom Đuričićem koji je dobio pet godina zatvora, a obojici je sudskim rješenjem određen pritvor.

– Kako je prema optuženom doneseno rješenje o određivanju pritvora, poduzimajući procesne radnje, Sud je izdao naredbu za lišenje slobode optuženog. Međutim, prilikom realizacije naredbe, od strane policijskih službenika konstatovano je da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta – rečeno je iz Suda BiH, kao i da će biti poduzeti daljnji koraci i potrebne radnje.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od augusta 1992. do aprila 1993, a Spasojević kao razvodnik straže u tom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine.

Đuričić je proglašen krivim da nije spriječio podređene da zlostavljaju i prisiljavaju na seksualni odnos zatočenike, kao i da je svojim propustima omogućio da Milan Lukić i pripadnici njegove paravojne jedinice dolaze i tuku zatočene. Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje.