Home » Specijalni ramazanski program Media centra Islamske zajednice

Specijalni ramazanski program Media centra Islamske zajednice

Specijalni ramazanski program – Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini će tokom mjeseca ramazana svim vjernicima i javnosti BiH ponuditi brojne ekskluzivne sadržaje koji će biti emitirani putem medijskih platformi Media centra Islamske zajednice.

Direktor Media centra Amir Sakić je najavio da će BIR TV tokom ramazana emitovati cjelodnevni program, s ciljem da svojim gledateljima u najljepšem svjetlu dočara i prenese ramazansku atmosferu.

Ove godine poseban dio ramazanskog programa će biti emitiran uživo, u istom terminu i na BIR Televiziji i na Radiju BIR, a riječ je o javljanju s terena u prediftarsko vrijeme u okviru serijala ‘Ramazan u Bosni’, i to iz 15 bosanskohercegovačkih gradova.

Predviđeno je da prvi sadržaj bude emitiran iz Trebinja, a nakon toga i Mostara, Bihaća, Livna, Sarajeva, Travnika, Zenice, Bosanske Gradiške, Banje Luke, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Goražda, Srebrenice i Zvornika.

Cilj je da u okviru ovih programa bude predstavljen vjerski život u ramazanu u tim gradovima, uz prisustvo najznačajnijih osoba iz vjerskog i kulturnog života, a intencija je predstaviti i raznolikost, ljepota i duhovnost domovine Bosne i Hercegovine.

Također će tradicionalni Sehurski program Radija BIR, u istom terminu biti emitiran i na BIR Televiziji. Osmu sezonu Sehurskog programa Radija BIR „Zapostimo zajedno“ i ovog ramazana vodi i uređuje Zehra Alispahić sa Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

U programima učestvuje više od 150 gostiju, među kojima su muftije, glavni imami, intelektualci, istaknute javne ličnosti, ali i džematlije i vjernici zbog kojih, kako je kazao direktor programa MC-a Nedim Hrbat, kreiraju sadržaje.

On je posebno istaknuo činjenicu da su ove godine ostvareni značajni pomaci u djelovanju i radu Media centra.

– Dobili smo novu zgradu i realizirali i druge tehničke i kadrovske pretpostavke potrebne za cjelodnevno emitovanje signala BIR Televizije. Radujemo se ramazanu i mogućnosti da u ovim mubarek danima sa našim gledateljima podijelimo sve ono što smo za njih pripremili – kazao je Hrbat.

Ramazanski program uključuje i specijalne priloge koji će biti realizirani u okviru Media centra – u Islamskim informativnim novinama (IIN) Preporod, na Radiju BIR, portalu Preporod.info, te na BIR Televiziji, javlja MINA.