Home » Špediteri nezadovoljni ažurnošću na terminalu “Halilovići”

Špediteri nezadovoljni ažurnošću na terminalu “Halilovići”

Grupacija špeditera-logističara pri udruženju poslodavaca BiH, već duže vremena nailazi na problem carinjenja roba na terminalu u Halilovićima, tako da je odlučila da sa ovim problemom upozna Upravu za indirektno oporezivanje BiH, te Vladu federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

Dopis nadležnim
Dopis nadležnim

– Ovim putem Vam se obraćamo u vezi problema u carinskoj ispostavi Halilovići, a koji je nastao uvođenjem programa Asycuda World. Na carinskom terminalu Halilovići CI Sarajevo na prijemu dokumenata rade samo tri zaposlenika carinske ispostave. Zbog manjka carinskih radnika dolazi do zastoja kod obrade predanih carinskih deklaracija, iako je radno vrijeme ispostave od 8 do 20 sati kamioni čekaju od dva do tri dana da bi završili carinjene robe. Zbog velikog priliva kamiona – povećanog obima posla na carinskoj ispostavi Halilovići, mišljenja smo da bi trebalo povećati broj carinskih radnika na prijemu, kako bi se izbjegli ovi problemi kod prijema deklaracija. Zato Vas molimo da hitno nešto poduzmete, jer ovakvi zastoji negativno utječu na tokove roba naših klijenata, špediteri, transporteri, i uvoznici materijalno su oštećeni, tako dugim čekanjem na carinjenje robe na terminalu. Zadržavanje robe na carinskom terminalu proizvodi ogromne troškove, koje na kraju plaćaju uvoznici, odnosno građani. Stoga Vas molimo da iznađete način da se predane deklaracije završe u toku dana, da kamioni ne ostaju duže od toga. Špediteri daju rok za promjenu stanja do 18. maja – stoji u saopštenju koje je ispred Udruženja poslala predsjednica Fadila Poplata.

Prijete i blokadom
Prijete i blokadom

Šediteri u slučaju da ovaj problem ne bude riješen prijete zaustavljanjem kompletnog rada u carinskoj ispostavi Halilovići.

Podsjetimo, grupacija špeditera/logističara je shodno Statutu Udruženja poslodavaca u FBiH oblik dobrovoljnog udruživanja članova Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, a čija je osnovna djelatnost međunarodna špedicija i logistika, koja između ostalog obuhvata: carinsko posredovanje, međunarodni transport robe, unutrašnji transport (distribucija) robe, međunarodni i unutrašnji poštanski i express transport, međunarodne selidbe, skladištenje robe i logističke operacije.

Redakcija