Home » Sprema li se stečaj u rudnicima u Tuzli i Zenici: Rudari poručili da će životima štititi opstanak

Sprema li se stečaj u rudnicima u Tuzli i Zenici: Rudari poručili da će životima štititi opstanak

Rudari rudnika uglja Kreka u Tuzli danas su se okupili ispred zgrade direkcije uz tvrdnje da se priprema stečaj, za koji postoji odluka. S druge strane, iz uprave rudnika navode da ne raspolažu informacijama o mogućem stečaju te da takva odluka do njih zvanično nije došla.

Priča o mogućem stečaju u Kreki jučer je pokrenuta, kada je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine uputio dopis Vladi FBiH, resornom federalnom ministarstvu te generalnom direktoru i poredsjedniku Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH (EPBiH) Admiru Andeliji i Izetu Žigiću.
U dopisu traže da se prekinu aktivnosti na realizaciji odluke o stečaju Rudnika uglja Kreka i Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, koju je kako navode, donio Nadzorni odbor EPBiH.

Tim povodom Krekini rudari skupa sa grupom komorata iz Zenice danas su se okupili u Tuzli, uz oštru poruku da stečaj neće dozvoliti te da će, ako treba i svoje živote dati za opstanak proizvodnje.

“Na 349. sjednici Vlade FBiH jedna od tačaka dnevnog reda je bila i zahtjev EPBiH i odluka Nadzornog odbora EPBiH za pokretanje stečajnog postupka u rudnicima Kreka i Zenica. Shodno zaključku, federalna vlada je navela da nije nadležna za davanje tražene saglasnosti za pokretanje predstečajnog, odnosno stečajnog postupka za rudnike koji su u sastavu koncerna EPBiH”, kazao je predsjednik Sindikata radnika Kreke Zuhdija Tokić.

Tokić je izričit da stečaj neće biti pokrenut u Kreki, ali ni u Zenici. Kako kaže, ako bilo ko pokuša nešto po tom pitanju učiniti, odnosno ako izgube egzistenciju, ni život im ne treba. Podsjetio je i na to da su rudari u novembru 2021. godine nadležnima pokazali brutalan odgovor na znatno manje probleme, od onog koji je prisutan sad.

“Ja neću da pričam o stečaju. Nema stečaja! Gospodine Andelija i Žigiću, uvodite stečaje u svoje slastičarne i kompanije u kojima imate većinski udio kapitala. To nikada nećete uraditi niti u jednom rudniku u FBiH jer to rudari ne daju. Ljudi, rudari u protekla tri dana hodaju kao bez glave, idu na posao radeći izuzetno težak posao, znajući da se ugalj koji proizvedu prodaje za minoran novac”, naveo je Tokić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić tvrdi da se iza priče o stečaju nalaze uvođenja moćnika iz određenih dijelova FBiH u rudnike.

“Takođe tu stoji i uvođeje onih koji su razvili i razvijaju kompanije novcem iz rudnika u FBiH. Mi tu dileme nemamo. Mi znamo da je to tako i mi ćemo se na sve moguće načine suprotstaviti realizaciji tog projeka”, izričit je Husić.

Iz Sindikata Kreke navode da oni upravu nemaju, već poslušnike koji su postavljeni na pozicije. S druge strane, direktor i prokurista u Kreki tvrde da zvanično nisu dobili odluku o pokretanju stečaja.

“Mi ništa zvanično nismo dobili, a naš cilj je da se ovo preduzeće spasi. Znamo da je u teškom stanju. Kreka treba ovom društvu i ona mora proći nekoliko transformacija. Ovaj menadžment čini sve kako bi podigao proizvodnju i radnu disciplinu. Apelujemo na sve uposlenike da rade na povećanju tehnološke dispcipline te da vremenski više iskoriste opremu. Mi trenutno nemamo iskorištenosti ni četiri sata, a trebali bi imati šest”, kaže direktor Rudnika uglja Kreka Hasan Bleković.

Prokurista Adil Bašić ističe da je trenutna situacija u kojoj se rudnik nalazi u najmanju ruku složena te da su i pored ulaganja EPBiH u ukupnom iznosu od 96.790.845,22 KM u periodu od 2010. do 2022. godina, efekti minimalni i to sve zbog neadekvatnog održavanja mehanizacije nabavljene kroz investiranja elektroprivrede u rudnik, a naročito zbog nezadovoljavajuće radne discipline i odnosa nekih radnika prema radnim zadacima.

“Posebno napominjem da su trenutni proizvodni rezultati nezadovoljavajući i ne mogu odgovoriti potrebama našeg elektroenergetskog sektora. Radno-tehnološka disciplina je niska. Imamo situaciju da je EPBiH uložila 96 miliona KM u pomoćnu i osnovnu mehanizaciju, a da je neadekvatnim održavanjem ona kontinuirano u kvaru te ne može ispuniti svoje zadatke”, tvrdi Bašić.

Iz uprave rudnika su mišljenja da bi se radnici trebali prvenstveno okrenuti ka obavljanju svojih radnih zadataka sa predanošću i disciplinom kakvu rudarski posao zahtjeva te se prema rudniku odnositi kao prema svojoj imovini i mjestu koje im omogućava egzistenciju, a sve za bolje sutra. Također su pozvali sve institucije da im ponognu u očuvanju ovog rudnika kako ne bi došlo do stečaja o kojem se govori. Radnu nedisciplinu koju im nameće uprava, rudari su kategorično negirali.

Izvor: klix.ba